Bekijk het origineel

Stakingen worden voorzichtig veroordeeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stakingen worden voorzichtig veroordeeld

Betogingen ten gunste Gierek

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse Communistische partij, die zich aan het herstellen is van de schok van de gewelddaden die leidde tot intrekking van de voorge* nomen prijsverhogingen, heeft zondae grote betogingen in heel Polen georganiseerd waarin partijleider Edward Gierek wordt gesteund.

Gierek, die aan het bewind kwam na de onlusten in 1970 tengevolge van prijsverhogingen, zal dinsdag een Poolse delegatie aanvoeren bij de Oostberlijnse conferentie van Europese Communistische partijen.

Sprekers in Polen steunden zondag de regering en premier Jaroszewicz, de voornaamste „architect" van de nieuwe prijsstructuur, waarbij de prijzen van levensmiddelen met gemiddeld 60 procent omhoog zouden gaan.

Op een van de grootste betogingen ten noorden van Warschau werden onverantwoordelijke elementen beschuldigd van het veroorzaken van gewelddadigheden vrijdag in Warschau en Radom.

Het partijblad Trybuna Ludu veroordeelde indirect de stakingen. In het hoofdartikel werd gezegd, dat er alleen gediscussieerd kan worden als men ook werkt. Het blad noemde de intrekking van de voorgestelde prijsverhogingen een zeer moeilijke beslissing, die van grote moed en politiek verstand getuigt. In het hoofdartikel, ondertekend door een lid van het Centrale Partijcomité, Ryszard Wojna, wordt voorts gesteld dat „in het leven alleen de arbeid en slechts de arbeid telt. Alleen door arbeid kan men welvaart scheppen, en nogmaals, discussies over het welzijn van het vaderland, het volk, de staat kan men slechts voeren, wanneer men werkt. Dat is een categorische imperatief Dat is het voornaamste criterium voor de ware houding tegenover de belangrijkste zaken", aldus Wojna.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Stakingen worden voorzichtig veroordeeld

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken