Bekijk het origineel

Studie over revolutie en restauratie in Frankrijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Studie over revolutie en restauratie in Frankrijk

2 minuten leestijd

Aan de Leidse universiteit is vorige week de heer N. J. Maarsen gepromoveerd tot doctor in de letteren op een proefschrift, getiteld „De strijd om de revolutie in de Restauratie. Een onderzoek naar voorstellingen van politici omtrent de revolutie en de betekenis van die voorstellingen voor hun politiek gedrag".

Promotor was prof. dr. B. W. Schaper.

In zijn proefschrift analyseert dr. Maarsen de rol, die de herinneringen aan de periode van Revolutie en keizerrijk in het politieke leven speelden in het tijdperk der Restauratie in Frankrijk van 1814 tot 1830. JHet originele en van soortgelijke onderzoekingen afwijkende van dit onderzoek is de breedheid, diepgang en genuanceerdheid ervan.

Niet alleen van een bepaalde groep, bijvoorbeeld de liberalen, maar ook van d? ultra's en van een middengroep, de constitutionelen gaat dr. Maarsen de ideeën omtrent de Revolutie, haar voorgeschiedenis en haar uitloop onder Napoleon na, alsmede de wijze waarop die ideeën in de parlementaire debatten gefunctioneerd hebben.

Een drietal ,,modelfiguren" uit de drie hoofdstromingen, namelijk Benjamin Constant, Louis de Bonald en Franpois-René de Chateaubriand, werden als ideaaltypes vooropgesteld en uitvoerig geanalyseerd. Daarna werden de voorstellingen van de diverse groepen geanalyseerd op grond van hun uitspraken over een aantal „gevoelige" kwesties, die de parlementaire debatten beheersten. Op deze wijze was de auteur in staat, een goed gefundeerd beeld op te roepen van de collectieve voorstellingen omtrent het jongste verleden, die het fel bewogen politieke bedrijf in het restauratietijdperk beheersten.

Dr. Maarsens proefschrift is een ideeënhistorische studie, die dan ook in de bekende serie „Studies op geschiedtheoretisch, geschiedfilosofisch en ideeën-historisch gebied", onder de titel Speculum Historiale bij Van Gorcum in Assen uitgegeven, zal verschijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Studie over revolutie en restauratie in Frankrijk

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken