Bekijk het origineel

Communistische top vandaag van start

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Communistische top vandaag van start

Moskou is de grote verliezer

5 minuten leestijd

OOST-BERLIJN — Topfunctionarissen van bijna alle Europese communistische partijen zijn maandag in Oost-Berlijn aangekomen. Ze zullen er deelnemen aan de herhaaldelijk uitgestelde en na zeer moeizame voorbereidingen totstandgekomen Europese Communistische conferentie, die dinsdag en woensdag wordt gehouden.

Het belang van de conferentie wordt zeer groot geacht omdat ze, naar verluidt, het einde zal bezegelen van de leidende rol die het Kremlin tot nu toe heeft vervuld in de communistische en arbeidersbeweging in de wereld. Uit diverse bronnen wordt bevestigd dat Moskou deze hoge prijs heeft moeten betalen om de conferentie te doen plaatsvinden. Het wordt daarom goed mogelijk geacht dat de bijeenkomst in Oost-Berlijn de laatste zal zijn in haar soort.

De reeds zondag in de Oostduitse hoofdstad aangekomen Russische leider Leonid Brezjnjev voerde aan de vooravond van de conferentie besprekingen met de Joegoslavische president Tito over de ontspannings- en vredespolitiek in Europa. Daarna had Brezjnjev een ontmoeting met zijn Oostduitse collega Honecker. Waarnemers in Oost-Berlijn verwachten de komende dagen meer bilaterale gesprekken buiten het officiële confenrentiekader.

Menselijkheid

Een aantal vooraanstaande ex-leden van de Tsjechoslowaakse communistische partij hebben een brief gestuurd naar de communistische top in Oost-Berlijn. Ze verdedigen daarin hun recht een afwijkende mening te hebben. Tevens beklemtonen ze dat de poging van Dubcek in 1968 een „socialisme met een menselijk gezicht" in te stellen nog steeds een onderwerp van gesprek is voor de gehele communistische beweging. Een afschrift van de brief werd maandag in Praag terhandgesteld aan westerse correspondenten.

Touwtrekken.

De conferentie van Europese communistische leiders is pas totstandgekomen na langdurig touwtrekken om een voor alle partijen aanvaardbaar slotdocument. Bij de onderhandelingen hierover hebben zich met name de Joegoslavische communisten, tezamen met hun Italiaanse en Franse collega's, verzet tegen aanspraken op een ideologisch dominerende rol van Moskou. Ook de Roemenen leverden hun bijdrage. De Joegoslavische partij zou een groot succes hebben geboekt door in het slotdocument (getiteld: ,,Voor de vrede, de veiligheid en de samenwerking" in Europa") vier essentiële elementen te doen opnemen die recht doen aan het streven naar onafhankelijkheid van een  aantal partijen. Een en ander is maandag bevestigd door politieke kringen in Berlijn. De vier elementen zijn:

• Het document kent elke partij het recht toe haar eieen nolitieke koers vast te stellen en te volgen conform haar eigen nationale en internationale positie.

• In de tekst van het document zijn de omschrijvingen „proletarisch internationalisme" en „leidende rol van de grote zusterpartij van de Sovjet-Unie", die tot nu toe golden, vervangen door het begrip „socialistische solidariteit". Volgens een Oostenrijkse correspondent in Rome wordt in het 20 pagina's tellend document slechts een enkele keer de Sovjet-Unie genoemd.

• De tekst, opgesteld in 14 voorbereidende bijeenkomsten, verspreid over 15 maanden, kent als definitie voor het optreden van communistische partijen niet langer „de basis van het marxisme-leninisme", die als onwrikbaar werd beschouwd, maar de omschrijving van activiteit „gebaseerd op de leer van Marx, Engels en Lenin", die aanpassing mogelijk maakt.

• Het slotdocument bevat tenslotte een stilzwijgende bevestiging van de „Italiaanse of Franse weg" door de verwijzen naar bepaalde onderdelen van de zogenaamde derde ,,mand" van de Europese Veiligheidsconferentie ten aanzien van de rechten van de mens en de vrijheden.

Richtlijnen

Met deze punten, zo zeggen politieke kringen in Oost-Berlijn, is een eind gekomen aan het recht van de Sovjet-Unie ,,richtlijnen" te stellen voor andere communistische partijen en dus aan de dominerende rol van het Kremlin in de communistische wereld wereldin plaats van verklaringen die hun binden aan het ,,proletarisch internationalisme" worden van de delegaties naar de conferentie slechts vrijblijvende uitspraken verwacht over vrede en veiligheid.

Hoeveel partijen aan de conferentie deelnemen is tot nu toe officieel nog niet bekend. Aan de voorbereidende besprekingen namen vertegenwoordigers van 28 partijen deel. Tot veler verrassing kwam maandagmiddag in Oost-Berlijn ook een delegatie aan van de Nederlandse communistische partij. De Nederlandse communisten hebben niet deelgenomen aan de langdurige voorbereidende besprekingen. De dele-' gatie staat onder leiding van Hoekstra, voorzitter van het partijbestuur, en telt levens als lid IJsberg, secretaris van het partijbestuur.

De communistische conferentie vindt plaats in Sen Hotel, waarvan een grote omgeving maandag door de politie was afgezet. De toespraken van de partijvertegenwoordigers zullen via monitor-s naar een perscentrum worden overgeseind.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Communistische top vandaag van start

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken