Bekijk het origineel

Voedselhulp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voedselhulp

FINANCIËN EN ECONOMIE

2 minuten leestijd

De ontwikkelingslanden — die zich op het ogenblik niet zelf kunnen voeden en te maken hebben met onmogelijk grote tekorten aan levensmiddelen als gevolg van het mislukken van produktieprogramma's — zullen meer voedselhulp van de rijke landen moeten krijgen als de huidige ontwikkeling doorgaat. Dat staat te lezen in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De voedselproduküe in de ontwikkelingslanden in de periode 1970-75 is kleiner geweest dan het gemiddelde van de jaren zestig. Ofschoon veel ontwikkelingslanden zich bewust zijn van de noodzaak om de voedselproduktie op middellange en lange termijn uit te breiden, is hulp in de vofm van voedsel van levensbelang totdat omvangrijke vergrotingen van de produktie tot stand zijn gebracht, zo wordt in het rapport gezegd. Naar schatting zal er voorlopig jaarlijks ongeveer tien miljoen ton voedselhulp moeten worden gegeven.

De OESO noemt de voorwaarden waarop de voedselhulp wordt verstrekt beneden de maat, want ongeveer dertig procent moet later worden terugbetaald. In 1975 is naar schatting voor ongeveer 1,5 miljard dollar (vier miljard gulden) aan voedselhulp aan de arme landen verstrekt, ongeveer evenveel als in 1974 en vergeleken met 1,1 miljard dollar (drie miljard gulden) in 1973.

Dr Verenigde Staten zijn nog steeds de grootste verstrekker van voedselhulp. Zij namen in 1974 ongeveer 48 procent voor hun rekening vergeleken met 94 procent in 1965. Het aandeel van andere landen neemt toe. Zo kwam van de Europese Economische Gemeenschap vorig jaar 29 procent, van Canada negen procent en van andere landen veertien procent.

Het beleid voor het verstrekken van voedselhulp is volgens de OESO in veel landen voorwerp van geschillen, want vaak wordt de mening verkondigd dat die hulp de afhankelijkheid van de ontwikkelingslanden alleen maar groter maakt en de bevolking aldaar helemaal niet aanzet tot eigen produktie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

Voedselhulp

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

PDF Bekijken