Bekijk het origineel

Loonmaatregel wordt met maand verlengd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Loonmaatregel wordt met maand verlengd

Kabinet nam nog geen beslissing

4 minuten leestijd

DEN HAAG — Het kabinet is niet op tijd uit de problemen rond de lonen gekomen. Daarom wordt vandaag een beschikking opgenomen in de Staatscourant waarbij de loonmaatregel, die op 2 december van het vorige jaar werd ingevoerd, met een maand wordt verlengd. De vakbeweging betreurt dit besluit. Men is erg benieuwd met welk voorstel het kabinet alsnog uit de bus zal komen.

Meegedeeld is dat de verwachting bestaat dat slechts een klein gedeelte van deze termijn van een maand nodig zal zijn om de ministerraad gelegenheid te geven zijn beraadslagingen over de situatie op het gebied van de lonen af te ronden.

Het kabinet zal in de loop van de week zich nader op onderdelen van het beleid beraden teneinde tot een beslissing te komen. Desgevraagd is meegedeeld dat eerst na die beslissing van het kabinet contact met het bestuur van de Stichting van de arbeid mogelijk is.

De minister van Sociale Zaken heeft, op grond van de juist'dinsdag in werking getreden gewijzigde wet op de loonvorming, de bevoegdheid gekregen de loonmaatregel van 2 december van het vorige jaar die tot l juli a.s. zou duren, tot uiterlijk 1 augustus a.s. te verlengen.

Reacties

CNV-voorzitter Lanser zei gisteravond, dat het kabinet met het besluit om de loonmaatregel met een maand te verlengen, een grote verantwoordelijkheid op zich laadt.„Het kabinet suggereert met die maatregel dat er mogelijkheden zijn om er alsnog uit te komen", aldus Lanser, die al in het verleden door liet schemeren dat volgens hem de ruimte die het kabinet nog heeft, heel gering is. Hij zei erg benieuwd te zijn „wat het kabinet te bieden heeft". In ieder geval zal volgens de CNV-voorzitter het voorstel, waarmee het kabinet op de proppen komt, met terugwerkende kracht per 1 juli van kracht moeten worden. De werknemers mogen er niet een maand loonsverhoging bij inschieten, dat zou onbillijk zijn, vindt hij.

 Loonspecialist H. Bode van de Federatie Nederlandse vakbeweging (NVV/NKV) noemde in een eerste reactie het besluit van het kabinet om de loonrondemaatregelen met een maand te verlengen, betreurenswaardig en onnodig. „Als het kabinet wat te bieden heeft dan hadden ze dat de afgelopen dagen ook kunnen doen en als ze nu inderdaad pas een oplossing gevonden hebben dan kan in een paar dagen duidelijk zijn hoe de kaarten liggen. Daar is dan geen verlenging van de loonmaatregel met nog eens een hele maand voor nodig", aldus Bode. Praten als het kabinet meent een oplossing gevonden te hebben om uit de impasse te komen rond het loonoverleg, is de FNV wel bereid tot praten en zegt men niet bij voorbaat „nee", aldus Bode. ,,AIs de oplossing van het kabinet erg dicht bij de FNV-eis ligt (ƒ55,- netto) valt er met ons wel te praten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

Loonmaatregel wordt met maand verlengd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

PDF Bekijken