Bekijk het origineel

Amerikaans veto stopt Midden-Oosten resolutie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amerikaans veto stopt Midden-Oosten resolutie

Eenzijdige bevoordeling van Palestijnen

4 minuten leestijd

NEW YORK — De Verenigde Staten hebben dinsdag een veto uitgesproken over een resolutie van de VN-veiiigheidsraad waarin een rapport wordt onderschreven waarin bij Israël wordt aangedrongen op terugtrekking uit de bezette Arabische gebieden. Dit zou binnen twee jaar moeten gebeuren.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Sherer verklaarde dat de resolutie „volkomen onevenwichtig" is doordat de nadruk wordt gelegd op de rechten en" belangen van slechts een groepering, die bij de situatie in het Midden-Oosten is betrokken. Voor de resolutie stemden 10 landen, tegen slechts een.

 Engeland, Frankrijk, Italië en Zweden onthielden zich van stemming. Het was het 16de veto van de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad. In de resolutie, die was ingediend door Guyanci, Pakistan, Panama en Tanzanië werd gesteld dat de raad het rapport van de commissie voor Palestijnse rechten zou moeten aanvaarden.

Ook zou de raad het „onvervreemdbare recht van de Palestijnen op zelfbeschikking, waaronder het recht van terugkeer en het recht op nationale souvereiniteit en onafhankelijkheid in Palestina" moeten bevestigen.

Terugtrekken

Volgens het plan van de commissie zou Israël zich voor 1 juni terugtrekken. Deze gebieden zouden eerst onder VN-beheer moeten komen te staan om vervolgens te worden overgedragen aan de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO. Ook zouden de Palestijnse vluchtelingen gerepatrieerd moeten worden. Sherer, die de plaats innam vax ambassadeur Scranton die momenteel een bezoek brengt aan Afrika, zei dat de politieke belangen van de Palestijnen hun rol bij een definitieve vredesregeling in het Midden-Oosten moeten worden besproken door de betrokken partijen voordat de raad hierover een oordeel kan uitspreken.

Alternatief

 De PLO-afgevaardigde Sjafik al-Hout zei in de raad dat „de ontwrichtingspogingen van de Zionisten" tot mislukken zijn gedoemd. „Wij hebben slechts een alternatief. Het Palestijnse volk zal terugkeren naar Palestina. De vraag, die hierbij gesteld moet worden is deze: zullen wij op een ordelijke en relatief vreedzame wijze terugkeren of tnopten wij iript alle beschikbfiTp middelen en met de hulp van bevriende machten strijd voeren ten koste van een enorm óantal mensenlevens om terug te keren?"

Vetorecht

Onmiddellijk na de stemming en het daarop volgende veto hebben verschillende landen kritiek geleverd op de Verenigde Staten vanwege het „misbruik maken" van het veto-recht. Afgevaardigden uit Libië en Syrië zeiden dat het „de hoogste tijd is" dat de Verenigde Naties een manier vinden om veto's van de Verenigde Staten teniet te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

Amerikaans veto stopt Midden-Oosten resolutie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1976

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

PDF Bekijken