Bekijk het origineel

Schiphollijn stopt naast Rijksmuseum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schiphollijn stopt naast Rijksmuseum

2 minuten leestijd

AMSTERDAM Het eindstation van de Schiphollijn in Amsterdam kan worden aangelegd onder de Boerenwetering (Hobbemakade) naast het Rijksmuseum. Dit voorlopige standpunt hebben b en w woensdag bekendgemaakt.

Omdat het nog geruime tijd zal duren voordat het laatste deel van de SchiphoUijn en het eindstation gereed zijn willen b en w een sboediee aanleg vuii een railverbinding (metro) tussen 'het voorlopige eindstation aan de Minervalaan en de oostlijn van de metro door middel van een aansluiting bij het station Spaklerweg (nabij het Amstelstation). Met de minister van Verkeer en waterstaat zullen b en w het belang van deze metrotak bespreken.

Na het zomerreces zullen zij met de gemeenteraad overleggen welke inspraakprocedure zal worden gevolgd. Pas daarna — en nadat meer inzicht is verkregen in een aantal vraagstuken — zal het gemeentebestuur een definitief' standpunt innemen.

De keuze van de plaats van het eindstation is gebaseerd op een rapport van de directeur van publieke werken, waarin de voor- en njwen worden uiteengezet. Een heel belangrijk voordeel wordt geacht, dat een station ten oosten van het Rijksmuseum en zo dicht mogelijk bij de Stadhouderskade een groot deel van de binnenstad en een gebied met veel culturele functies te voet bereikbaar maakt. Door goed openbaar vervoer zo dicht.mogeiijk bij de binnenstad te brengen wordt, aldus het rapport, het woon- en werkklimaat in dat gebied aanzienlijk verbeterd.

Voor de aanleg van het laatste deel van de SchiphoUijn behoeft geen bebouwing te worden gesloopt. Een mogelijke uitzondering vormt het zuiderbad op de hoek van de Hobbemakade en de Hobbemastraat. Of dit moet verdwijnen hangt af van de situering van de zuidelkke uitgang van het station, dat ondergronds wordt aangelegd. Volgens wethouder De Cloe (publieke werken) is ook geen sloop van gebouwen nodig voor aanleg van de metrotak. Deze railverbinding blijft boven de grond en wordt over het dijklichaam van Rijksweg 10 (de rondweg) gevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Schiphollijn stopt naast Rijksmuseum

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken