Bekijk het origineel

FNV-bond roept op tot havenstaking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

FNV-bond roept op tot havenstaking

Protest tegen loonmaatregel

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — De vervoersfederatie NVV/NKV heeft vanmorgen haar leden uit de havens van Amsterdam en Rotterdam opgeroepen om na de middagschaft naar huis te gaan. De vervoersfederatie wil met deze staking de werkgevers en regering laten weten dat zij vrije onderhandelingen en geen nieuwe looningreep eist.

Na het mislukken van het loonoverleg tussen regerings-, werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers heeft de Federatie Nederlandse Vakbonden het overleg over het FNV-pakket verplaatst naar de bedrijfstakken, respectievelijk ondernemingen, aldus de vervoersfederatie. „Dit betekent dat wij op basis van het in 1975 in ledenvergaderingen aangenomen loon- en arbeidsvoorwaardenbeleid vrije onderhandelingen moeten aangaan met de werkgeversorganisaties. Tot op heden zijn de werkgevers daartoe niet bereid. Als dreiging boven onze eis van vrije onderhandelingen hangt een tweede looningreep van de regering", zegt de vervoersfederatie NVV/NKV in een oproep aan de leden.

Recht vakbeweging

De actie van donderdagmiddag in de havens van Rotterdam en Amsterdam is in de eerste plaats bedoeld om de regering te laten weten dat de vervoersfederatie een nieuwe looningreep - de derde binnen een paar jaar - ,,volstrekt" afwijst. Dit zei voorzitter J. H. Schröer van de vervoersfederatie woensdagochtend op een persconferentie. Hij verklaarde dat het de bonden niet in eerste instantie gaat om het binnenhalen van een paar tienden van een procent (verschil tussen voorstellen van regering en FNV), maar om het benadrukken van het recht van de vakbeweging op vrije loononderhandelingen.

De aangekondigde werkonderbreking, die moet ingaan na de middagschaft en moet duren tot de avondploegen beginnen, is echter niet alleen tegen de regering gericht. Zij is ook bedoeld als waarschuwing voor de werkgevers.

Navolging

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (NW/NKV) acht het zeer goed mogelijk dat de stakingsactie in de havens ook in andere bedrijfstakken zal worden nagevolgd. Concrete plannen daartoe bij andere bonden zijn de FNV tot op heden nog niet bekend. „Maar het klimaat is er wel naar dat er meer acties komen", zo zei loonspecialist H. Bode donderdagochtend desgevraagd.

Niet juist

De vervoersbond CNV vindt de voorgenomen actie van de vervoersfederatie NVV/NKV om van 12.00 tot 16.00 uur vanmiddag het werk neer te leggen onjuist en adviseert zijn leden voor zover mogelijk normaal door te werken. Dit heeft deze vervoersbond donderdag meegedeeld. De CNV-vervoersbond vindt dat een actie, in welke vorm ook, op dit moment moet worden afgewezen. „Immers regering en bedrijfsleven zijn nog in overleg met elkaar om te trachten tot een oplossing te komen, die zoWel voor de regering, de werkgevers en de werknemersorganisaties aanvaardbaar is", aldus het commentaar van de vervoersbond CNV.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

FNV-bond roept op tot havenstaking

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken