Bekijk het origineel

Oosterschelde-debat geen schijnvertoning

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oosterschelde-debat geen schijnvertoning

Den Uyl in Eerste kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In de Eerste kamer is minister-president Den Uyl van leer getrokken tegen de opvatting, als zou het Oosterschelde-debat in de Tweeede kamer (op vorige week woensdag 23 juni) een schijndiscussie zijn geweest.

Deze suggestie werd in de senaat verwoord door de liberale afgevaardigde Zoutendijk die er op wees hoe groot de invloed is van de resultaten van modelstudies en hoe weinig mogelijk het is de basisveronderstellingen van de modellen en de gebruikte berekeningsmethodieken te controleren. Volgens hem wordt het beleid steeds meer bepaald door technocraten, bureaucraten en door pressiegroepen en steeds minder door regering en parlement. „Regering en parlement kunnen weinig meer doen. Zij kunnen niet op tegen het apparaat, dat een zelfstandig leven is gaan leiden en zij worden een speelbal van bepaalde belangen," aldus deze afgevaardigde. Premier Den Uyl bestreed de opvattin.als zou het Oosterschelde-debat een schijndiscussie zijn geweest. Hij benadruiite, dat de studie open en doorzichtig is geweest en dat er sprake was van een uitgebreide en zeer langdurige discussie. Studie en discussie resulteerden, naar de mening van de eerste minister, „uiteindelijk in een besluitvorming, „waarvoor een volwassen democratie zich niet behoeft te generen."

Het vraagstuk van de parlementaire behandeling van de Oosterschelde-problematiek kwam in de Eerste kamer ter sprake bij de behandeling van het voorstel tot instelling van een Wetenschappelijke raad voor heet regeringsbeleid. Dit wetsontwerp werd zonder hoofdelijke stemming door de Eerste kamer aangenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Oosterschelde-debat geen schijnvertoning

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken