Bekijk het origineel

Met hartpatiënten gaat het buitengewoon goed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Met hartpatiënten gaat het buitengewoon goed

3 minuten leestijd

HOUSTON — De zeven Nederlandse hartpatiënten in het Sint Luke!s ziekenhuis in Houston, Texas, gaan nog steeds buitengewoon goed vooruit. Dit, hoewel zij volgens hartchirurg dokter Denton Cooley zware gevallen waren, zwaarder dan hij gewoon is te behandelen.

Het verschil is per dag te zien. De nachtmerrie van het staan op de wachtlijst in Nederland en de moeilijke periode in de eerste anderhalve tot twee dagen na de operatie zijn door hen al bijna vergeten en de zeven mannen kijken vooruit naar de dag dat zij het ziekenhuis uit kunnen, de terugreis kunnen aanvaarden, weer thuis zijn en weer aan het werk kunnen gaan.

Hartpatiëntenvoorzitter H. Fievet, de in Nederland werklzame hartchirurg dokter P. J. van der Schaar, de Amerikaanse hartchirurg Denton Cooley en de artsen en verpleegsters van het Sint Luke's ziekenhuis en de, zij het schoorvoetend en daartoe door Fievet min of meer gedwongen, Nederlandse gezondheidsautoriteiten en de ziekenfondsen en ziektekostenverzekeraars hebben elk op hun eigen wijze daartoe bijgedragen. Voor de zes echtgenotes lijkt de reis, nu zij niet meer over hun mannen in angst hoeven te zitten, bijna een vakantietrip. Zij trekken voortdurend gezamenlijk op en hebben veel steun aan elkaar.

Kosten

Volgens de heer Fievet zullen de kosten van de operaties iets hoger uitvallen dan aanvankelijk was verwacht. De kosten zijn tussen de acht- en tienduizend dollar, dat is omgerekend ongeveer 22.000 tot 27.000 gulden. Dit omdat chirurg Cooley bij een aantal patiënten meer heeft gedaan aan het hart, om het hart weer zo gezond mogelijk te maken, dan in Nederland mogelijk is. Dokter Cooley kan zo snel werken dat hij enkele zieke bloedvaten aan het hart kan vervangen in minder tijd dan in Nederland voor één zo'n zogenaamde by-pass nodig is. Bij één van de Nederlandse patiënten heeft hij zelfs vier by-passes gemaakt, bij drie anderen drie, bij twee patiënten twee by-passes en bij de laatste patiënt werd alleen een hartklep vervangen. Bij langdurige hartoperaties worden het bloed en alle organen aangetast, des te meer naarmate de operatie langer duurt. Dokter Cooley's snelheid van werken voorkomt dit, zodat de patiënt in veel betere conditie de operatiekamer kan verlaten, korter op de intensive care afdeling hoeft te liggen en spoediger weer de oude kan zijn.

De heer Fievet is buitengewoon tevreden over het verloop van de hele hartluchtbnig, zijn initiatief. Hij heeft het volste vertrouwen gekregen in dr. Cooley en in de hele behandeling door de artsen en de verpleegkundigen van het St. Luke's ziekenhuis. Volgens hem is de reis van een derde groep patiënten al bijna volledig geregeld. „Dan hebben we nog binnen een maand meer dan twintig patiënten de operatie kunnen geven die zij nodig hebben, zij het dat zij daarvoor naar Amerika moeten", al dus Fievet. Hij hoort dat de tweedi groep die 6 juli uit Nederland moet ver trekken uit tien mensen zal bestaan en de derde groep uit acht mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Met hartpatiënten gaat het buitengewoon goed

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken