Bekijk het origineel

Ambachtsdemonstraties in openluchtmuseum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ambachtsdemonstraties in openluchtmuseum

DEZE MAAND

7 minuten leestijd

<br />

Papierscheppen

In de eeuwenoude Veluwse waterradpapiermolen worden gedurende het gehele seizoen, demonstraties papierscheppen vertoond. Zoals vroeger, worden er nu ook de velletjes papier een voor een uit de grote schepkuip geschept. Elk velletje papier is tevens voorzien van een eigen watermerk. De papiermaker zal u gaarne uitleg geven over dit boeiende oude bedrijf.

Broodbakken

In een originele met takkenbossen gestookte oven wordt er dagelijks brood gebakken in het museum. U ziet het deeglAengsel samenstellen, het deeg kneden, het vormen van de verschillende soorten brood, waarna het deeg op de schietplank de verhitte oven ingaat. Met recht dus een voorbeeld van „brood van de warme bakker".

Bezichtiging: wind-korenmolen

De molenaar van het museum, Herman Linde uit Arnhem, zal dagelijks aanwezig zijn om bij voldoende windkracht de wieken te laten draaien. Dan wordt het wiekenkruis op de wind gezet, het z.g. „kruien", de „vang" wordt los gegooid, waarna de machtige raderen zich in bedrijf zetten. Aan belangstellenden geeft Herman Linde gaarne uitleg over dit oude beroep van korenmolenaar.

Pottendraalen

Aardewerk voor sier zowel als voor dagelijks gebruik zijn reeds eeuwen bekend. Hoe uit klei potjes, kannen, schalen etc: worden gevormd op een draaischijf zal worden getoond door mej. Wil de Groot uit Arnhem. Informatie over dit interessante ambacht zal u gaarne ter plaatse worden gegeven.

Stoelenmatten

Vele stoelen werden vroeger van biezen zittingen voorzien. Het motief van een biezen zitting was vaak afhankelijk van de streek of soort stoel, óók de biezensoort speelde een belangrijke rol, vooral met betrekking tot de kwaliteit, van de biezen zitting. Stoelenmatter W. H. Meier uit Apeldoorn demonstreert hoe een biezen mat op originele ouderwetse manier moet worden gevlochten.

Glas in lood

Glas in lood zetten is een vrij bewerkelijk ambacht. Zowel het aanmaken van de loodstrips als het op maat snijden van het glas voor het verlangde onderwerp was een tijdrovend en precies karwei. Vaak kwam het voor dat het glas beschilderd moest worden. Hiervoor werden velerlei motieven gebruikt, zoals voorstellingen van oude ambachten, portretten van bekende tijdgenoten, landschappen etc. Materiaal en werkwijze waren vaak vakgeheim, iedere glas-in-loodzetter had zo zijn eigen procédé.

De heer en mevrouw Van Zanten vdt Edam zullen samen in het museum dit oude ambacht weer demonstreren. Het is niet mogelijk de gehele bewerking te zien uitoefenen. Dit geldt vooral het inbranden van het beschilderde glas, daar dit onderdeel niet uitvoerbaar is in de demonstratieruimte. Wèl het beschilderen van het glas zowel als het in lood zetten zal uitgebreid worden vertoond en toegelicht.

Mandenvlechten

In het leefmilieu van vroeger was de mandemaker een niet weg te denken ambachtsman. Zijn produkten werden voor velerlei doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het vervoeren van de verschillende produkten van het platteland naar de steden, het opbergen van de voorraden op de boerderij, de vuile kleding kwam in de wasmand, de marskramer vervoerde zijn verscheidenheid van artikelen in de marskramersmand. Industrie en bevolking in het algemeen maakten veelvuldig gebruik van de noeste arbeid van de mandemaker. De heer C. Boon uit Zaltbommel, sinds zijn kinderjaren reeds in het „vak", zal in het museum dit oeroude ambacht op originele wijze doen herleven.. Met vaardige hand vlecht hij zijn aardappelmanden eierkorven, boodschappenmandjes etc.

Graveren in metaal

Het beroep van graveur is een precieze zowel als artistieke aangelegenheid. Op schalen, borden, bokalen en gildeschilden werden vaak ware kunstwerken gecreëerd. Opdrachtgevers waren vroeger vooral de geestelijkheid, de gildenverenigingen en de overheid. Vele voorbeelden van deze artistieke vaardigheid zijn in talloze musea in ons land bewaard gebleven en te bewonderen. De heer F. van Zwicht uit Utrecht zal in het museum zijn vaardigheid als graveur demonstreren.

Spinnen en weven

Wol- of vlasspinnen was vroeger een noodzakelijke bezigheid op de boerderij. Veelal hield men schapen die voor de wol zorgden, of werd op de akker vlas verbouwd. Spinnen en weven werd zowel voor eigen gebruik als voor bijverdienste uitgeoefend. Spinnewiel en weefgetouw waren daarom belangrijke elementen in de boerderij. In vele boerderijen in het museum kunt u deze werktuigen weer terugvinden. Mevrouw A. van Veldhuizen uit Benkum laat op originele ouderwetse wijze en op ouderwetse apparatuiir de verschillende werkzaamheden weer herleven. Aan hen die iets meer willen weten van dit oeroude beroep wordt gaarne tiitleg gegeven.

Op het ingangsplein van het museum vindt u op het mededelingenbord aangegeven waar de demonstraties gehouden worden. De demonstraties vinden plaats van 9.30 uur tot 17.00 uur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ambachtsdemonstraties in openluchtmuseum

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken