Bekijk het origineel

Ik stap er gewoon weer in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ik stap er gewoon weer in

RELAAS VAN EEN GIJZELAAR

4 minuten leestijd

PARIJS — De heer L. Duys (38) administratief ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse zaken, heeft zijn vakantie op een onplezierige manier moeten onderbreken. Hij was één van de drie Nederlandse gijzelaars die in het Franse vliegtuig zaten, dat zondag in Athene werd gekaapt. De andere twee waren zijn vrouw Nancy en zijn zoontje Björn (12).

Vrouw en zoon zijn inmiddels in Nederland aangekomen. Zij hoorden bij de groep van 47 mensen, voornamelijk bestaande uit moeders met kinderen en ouderen, die woensdag werden vrijgelaten. Een dag later werden nog ongeveer honderd mensen bevrijd, onder wie de heer Duys. De 102 mensen met Israëlische of dubbele nationaliteit plus de twaalf bemanningsleden moesten achterblijven.

Wat denkt de heer Duys van de kansen op vrijlating van zijn minder gelukkige lotgenoten? Hij verklaarde alleen maar te kunnen hopen maar kon verder niets zeggen.

Ruimte

De gijzelaars werden pas na twee dagen gescheiden in Israëliërs en niet-Israëliërs. Als reden daarvoor werd gegeven dat de mensen zo meer ruimte zouden hebben, later bleek dat dit niet de werkelijke reden was. Aan ruimte ontbrak het trouwens wel. Er was gelegenheid tot slapen in de vertrekhal in Kampala, waar de passagiers werden ondergebracht na aankomst in Oeganda, maar er was gebrek aan ligruimte. De heer Duys heeft de eerste .twee nachten dan ook niet kunnen slapen.

Daarna ging het wat beter en woensdagavond werden er matrassen gebracht. De hal waar de 261 gijzelaars, bemanning inbegrepen, zich bevonden was niet groter dan 45 bij 45 meter, aldus de heer Duys.

Het pro-Palestijnse commando bestond uit vier personen. Twee Arabieren en twee Duitsers, van wie één een vrouw. De leider van de groep, een Duitser, bevond zich tijdens de kaping in de cockpit. De drie anderen hielden met pistolen en handgranaten de passagiers in bedwang. Bovendien werden er explosieven bij de nooduitgangen geplaatst. De heer Duys achtte het onwaarschijnlijk dat de wapens door de veiligheidscontrole heen waren gesmokkeld. Het waren er teveel volgens hem.

Over de contrrole was hij overigens niet erg tevreden. Nadat iedereen grondig was gecontroleerd had men een uur de tijd om rond te lopen en inkopen te doen in de belastingvrije winkels. Het is volgens de heer Duys dan ook best mogelijk dat de wapens aan de kapers zijn overhandigd na de veiligheidscontrole.

Vakantie

Hij is van plan toch verder rustig vakantie te gaan houden, al zijn de plannen door de omstandigheden wel wat gewijzigd. Zijn paspoort is hij kwijt. De gegijzelden hebben hun papieren achter moeten laten. Hij was verbaasd toen hem werd verteld dat zijn vrouw en zoon in Parijs aangekomen waren met hun paspoorten.

De kapers hebben hun gijzelaars goed behandeld, zei de heer Duys. „Zij hadden de zaak goed onder controle en vertoonden geen spoor van nervositeit. De instructies waren duidelijk en werden gegeven in het Engels. Eén van de passagiers vertaalde dat in het Frans voor de Franse inzittenden". De heer Duys zegt het bangst te zijn geweest toen hij vernam dat het vliegtuig was gekaapt, ongeveer tien minuten na het vertrek van het vliegveld bij Athene. Sommige mensen huilden, zo vertelde hij. Maar in het algemeen hield iedereen zich erg rustig.

Het eerste half uur zaten alle passagiers met de handen omhoog. „De Israëliërs, die in het vliegtuig moesten achterblijven, gedroegen zich erg moedig. Zij toonden alleen blijdschap over de vrijlating van de niet-Israëliërs. De kapers hebben de motieven van hun optreden nooit uitgelegd, maar dat was ook niet nodig. Iedereen begreep het. Dat de Israëlische burgers zouden worden vastgehouden was pas op het laatste moment duidelijk," zo zei de heer Duys. Geen moment heeft hij gedacht dat het leven van de niet-Israëlische passagiers niet ook in gevaar was. Of de heer Duys nu weer rustig in het vliegtuig zal stappen? Hij ziet geen reden waarom niet. „Ook een trein kan worden gekaapt", zei hij ironisch.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ik stap er gewoon weer in

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken