Bekijk het origineel

Hervormde kerk Leur nu in handen van Stichting Oude Gelderse kerken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hervormde kerk Leur nu in handen van Stichting Oude Gelderse kerken

2 minuten leestijd

De in 1973 opgerichte Stichting Oude Gelderse kerken heeft op 29 juni het eerste kerkgebouw overgenomen. Het betreft de Ned. Hervormde kerk te Leur in het Land van Maas en Waal, die wat het schip betreft dateert van 1400. De rijzige toren stamt uit latere tijd evenals het laat-gotische koor. <br />

De Stichting wil belangstelling wekken voor de historische kerken in de provincie Gelderland en de kerkelijke gemeenten steunen en adviseren bij het streven om die in stand te houden. In dit kader had de overname van de kerk in Leur plaats.

Als merkwaardigheid bezit de kerk een kapelvormige grafkelder uit rond 1780 voor de familie Van Balveren, heren van Leur. Mr. W. E. J. baron van Balveren, de laatste heer uit het geslacht, liet tussen 1907 en 1912 het kerkgebouw restaureren.

Bij die restauratie kwamen in het koor muurschilderingen tevoorschijn uit het begin van de 16e eeuw, voorstellend de mannaregen in de woestijn tijdens de uittocht van de Israëlieten uit Egypte. Teruggevonden werden 22 Iaat-gotische panelen, die bij de restauratie zijn verwerkt in de banken.

De kerk bevat voorts een hardstenen doopvont uit de 13de eeuw en een preekstoel uit de tweede helft van de 18e eeuw. Bij de preekstoel is in de muur een gedenksteen aangebracht met het opschrift „Tot dezen steen stond het water bij den hooge overstroming van den XXII febr. MDCCXCIX (1799).

Historisch

Deze schilderachtig gelegen kerk met zoveel historische bijzonderheden is het zeker waard behouden te blijven. De Stichting Oude Gelderse Kerken heeft nu de kerkvoogdij de helpende hand geboden om de kerk van Leur te laten blijven functioneren voor het doel waarvoor zij is gebouwd: het houden van kerkdiensten.

Bij de overdracht, in het gemeentehuis van Bergharen waren vertegenwoordigd: de kerkvoogdij van de Ned. Hervormde gemeente te Leur, de plaatselijke commissie, die mede de zorg voor het gebouw zal behartigen en het bestuur van de Stichting Oude Gelderse Kerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Hervormde kerk Leur nu in handen van Stichting Oude Gelderse kerken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken