Bekijk het origineel

Europa geteisterd door grote droogte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europa geteisterd door grote droogte

Veel vee zonder voer

4 minuten leestijd

<br />Bern — De Zwitserse boeren moeten naar alle waarschijnlijkheid tussen de dertig en vijftigduizend stuks vee slachten omdat er door de aanhoudende droogte geen veevoeder genoeg meer is, zo heeft het departement van landbouw in Bern woensdag meegedeeld.

Woordvoerder ,Piot Jean-Claude Pict zei dat de Zwitserse veestapel 900.000 stuks omvat. Gewoonlijk worden hiervan per jaar 120.000 dieren geslacht voor de vleesvoorziening. Dit jaar zou dat aantal 170.000 stuks kunnen bedragen.

Het westen van Zwitserland heeft het snids 106 jaar niet zo droog gehad. De aardappeloogst heeft in het bijzonder te lijden en de suikerbietenoogst kan alleen nog wat worden als er spoedig regen valt.

Door de droogte zijn irrigatiekanalen in het noorden van Italië bijna droog komen te staan, waardoor de oogst aan maïs, rijst en veevoer ernstig is gereduceerd.

Aan de minister is gevraagd de toestand tot een nationale ramp uit te roepen, zodat overheidsgeld beschikbaar komt voor de getroffen landbouwers in Noord-Italië. De suggestie is gedaan dat waterkrachtreservoirs worden geopend voor irrigatiedoeleinden.

Voorwaarden

De Italiaanse minister van landbouw, Marcora, heeft wfnsdag bekendgemaakt dat zijn land aan zijn Europese partners zal vragen om toestemming op speciale voorwaarden maïs te importeren voor het voederen van het vee, dat door de droogte zonder voer is komen te zitten.

Minister Marcora zei dat als er geen regen komt het niveau van het Lago Maggiore binnen tien tot vijftien dagen een gevaarlijk peil bereikt en dat van de Como- en Gardameren binnen respectievelijk twee weken en een maand. De watertoevoer van Palermo op Sicilië is bij wijze van voorzorg gereduceerd vanwege massale vissterfte in een meer dat het voornaamste waterreservoir van de stad is. Minister Marcora doet een beroep op de Italiaanse veehouders hun sta{iel niet te slachten, zoals elders wordt gedaan.

Aanvankelijk dacht men dat het meer werd gesaboteerd, maar later vleekbleek dat de vissen werden gedood door schaaldiertjes. De Westduitse boerenbond heeft woensdag gezegd dat de graanuitvoer van de EG dit jaar verminderd moet worden, aangezien hij door de droogte dit jaar tien procent onder die van 1975 komt te liggen.

Minder

De totale EG-oogst van vorig jaar bedroeg 97 miljoenen ton, wat al minder was dan in 1974, met een recordopbrengst van 100 miljoen ton. De voorjaarsoogst aan graan in West-Duitsland, aldus de Westduitse boerenbond, is waarschijnlijk zodanig door de droogte aangetast dat hij voor 60 procent is verknoeid. Ook de suikerbieten staan er slecht voor en zelfs als er nu een langdurige regenperiode kwam,, zou men niet veel hoop op herstel mogen koesteren. De opbrengst aan vroege aardappelen zal minstens 30 procent onder die van vorig jaar liggen.

Een en ander heeft minister van landbouw Josef Ertl er niet van weerhouden in het parlement te waarschuwen tegen het te zwart afschilderen van de situatie. Hij wees erop dat in tegenstelling tot Frankrijk, waar de droogte rampzalige gevolgen heeft, West-Duitsland toch nog van veel gebieden een voortreffelijke opbrengst verwacht.

Opwarming

De hittegolf heeft geleid tot een zodanige opwarming van het Oostzeewater dat de zuurstoftoevoer sterk is afgenomen. Dit verklaarde dinsdag in Kiel professor Klaus Grasshoff van het instituut Fuer Meereskunde.

Aan de oppervlakte bedraagt de temperatuur van het Oostzeewater ruim 20 graden. Daaronder vindt echter toch een zeer snewe afkoeling plaats. Door de zwakke wind is deze situatie dermate stabiel dat het diepe water vrijwel volledig van de zuurstoftoevoer is afgesneden. Als de wind de rest van de zomer en het najaar zwak blijft, aldus prof. Grasshoff, is vissterfte als gevolg van gebrek aan zuurstof niet uit te sluiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Europa geteisterd door grote droogte

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken