Bekijk het origineel

Driemanspolder wordt recreatiegebied

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Driemanspolder wordt recreatiegebied

Krediet gevraagd in Zoetermeer

3 minuten leestijd

ZOETERMEER — B. en W. zullen de gemeenteraad voorstellen een krediet van ƒ2.213.860,- ter beschikking te stellen. Dit geld is nodig voor de ontwikkeling van de plannen in de „Driemanspolder". Met de verdere „ontginning" van het zgn. recreatiegebied West hoopt men volgend jaar een aanvang te maken.

De naam dankt dit gebied aan het initiatief van drie mannen die in 1668 geld beschikbaar stelden om de drooglegging te financieren. Een paar eeuwen eerder was door ontvening een plas van 1000 ha ontstaan. De 175 ha, uit zeeklei bestaande grond is sindsdien gevormd door agrariërs. De belangrijke vaarverbinding benuttend vestigden de boeren zich langs de hooggelegen Voorwegwetering. De polder ligt gemiddeld 4 meter onder zeepeil. Voor de waterhuishouding brengt dit specifieke ploblemen met zich mee. De bij hevige regenval niet gewenste verhoogde waterstand zal worden beperkt door een vergroting van het wateroppervlak. Het met 16 ha van het wateroppervlak wordt benut voor recreatieve doeleinden. Voor de ontwikkeling van plan is een uitvoerige inventarisatie voorafgegaan.

Gebruikmakend van de kavelstructuur en bestaande sloten wordt dit, in tegenstelling tot de andere rond Zoetermeer gerealiseerde recreatiegebieden. er één van een uitgesproken landschappelijk karakter. In een zone grenzend aan de stedelijke bebouwing zullen de voorzieningen kleinschalig van karakter zijn. Naast jeugdrecreatie, zandbakken, speelterreintjes wordt er voor de wandelaar, aansluitend op de bebouwing, een netwerk van voetpaden aangelegd. Een zone in het noordelijk gebied, gemakkelijk te bereiken via de Voorweg, zal voor de sportieve recreatie worden ingericht. Horecabedrijven, botenverhuur etc. krijgen hier een ruime plaats. Een gebied in het hart van de polder wordt ingericht voor de natuurliefhebbers.

In een heemtuin zal de rustzoeker kunnen recreëren. Als waarborg voor de rust is een wallenlandschap geprojecteerd.

Dit gebied is niet toegankelijk voor auto's of bromfietsen.

Tenslotte wordt er voor de georganiseerde spott ca. 25 ha langs de rijksweg gelegen gebied ingericht. Een randweg leidt de automobilist langs de Zoetermeerlijfl afbuigend naar de rijksweg Utrecht-Den Haag naar een zgn. keerlus. Parkeren is mogelijk op één van de zeven langs deze 3 km lange weg te realiseren plaatsen. Alleen te voet of per (brom)nets, gebruikmakend van de „recreatieweg" kan men het gebied verder „infiltreren". Langs wegen waar verplaatsing alleen per fiets of te voet is toegestaan nadert men de kern van het gebied waar tenslotte alleen wandelen is toegestaan. Hier, waar zich de heemtuin bevindt, is voor gevarieerde beplanting gekozen. Aan de waterpartijen met zijn specifieke beplanting zal grote aandacht worden besteed. Van de bestaande sloten wordt gebruik gemaakt.

Het gedeelte grenzend aan de wijk ' Meerzicht zal van soortgelijke beplanting worden voorzien als aanwezig in de wijk. Het gedeelte dat aansluit met het toekomstige recreatiegebied 's-Gravenwoude krijgt een landschappelijk karakter. Langs de rijksweg wordt een dichte afschermende beplanting gebruikt. Het krediet zal worden behandeld in een gecombineerde vergadering van de raadscommissies voor sport en recreatie en financiën op 24 augustus. Aan de staatssecretaris van CRM zal een maximale subsidie worden gevraagd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Driemanspolder wordt recreatiegebied

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken