Bekijk het origineel

Kamper Ui-tdagen weer gestart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamper Ui-tdagen weer gestart

Ak aandenken aan domme bevolking

3 minuten leestijd

KAMPEN — Donderdag 1 juli werd in Kampen de eerste Kamper ui-t dag gehouden. Ilsdere donderdag in Kampen is een Kamper ui-t-dag. Dit jaar is het de zevende keer, dat men dit festijn organiseert. Het aantal bezoekers voor de Kamper ui-t dagen schommelt tussen 25 en 30 duizend.

De Oudestraat, de winkelstraat van Kampen, heeft op deze dagen een gezellige sfeer. De hele straat staat vol met kraampjes van middenstanders, die hun waren nu op straat proberen te verkopen. Men hoeft in Kampen echter niet alleen door de Pidestraat te lopen om daar wat te kopen. ledere donderdag is er een demonstratie van oude beroepen zoals een pottenbakker, klompenmaker, sigarenmaker, stoelenmatter, houtsnijder, etc. In de binnenstad is een kinderboerderij. Men kan de Bovenkerk bezichtigen waar tevens orgelspel te beluisteren is. Het stadhuis, het oude raadhuis en de Broederpoort zijn alle geopend voor bezoekers.

Dom

Donderdag 1 juli werd de koe weer in de toren gehesen, dit door de burgemeester van Kampen, drs. Van Tuinen. Voor de eerste keer werd er dit jaar een steur te water gelaten, die men in de ' IJssel kan aanschouwen, zowel de koe als de steur houdt verband met de ,,Kamper Uien". Kamper Uien zijn anekdoten die sinds het eind van de 17e eeuw in omloop zijn. Het zijn verhalen, die demonstreren dat de Kampers op waarlijk grootse wijze dom wisten te zijn.

Steur

Eind 1600 zou de Bisschop van Utrecht, Kampen met een bezoek vereren. Men kon dit bezoek niet ongemerkt voorbij laten gaan en besloot daarom een steur te vangen voor het diner. De steur werd gevangen, maar de bisschop liet het, enkele dagen voor de tijd, afweten en het bezoek werd uitgesteld. Over het probleem hoe men het best de steur kon bewaren werd lang vergaderd. Er werd besloten de steur weer zolang te water te laten — met een bel om zijn nek, zodat men kon horen waar hij zwom — om hem bij aankomst van de Bisschop weer boven water te halen.

Anno 1976 is de steur weer te zien aan de boorden van de IJssel. Toeristen die Kampen vanaf het station naderen kunfn in deze maand de steur ontdekken, die u uitnodigt voor een bezoek aan een feestelijk versierde en sfeervolle „Uienstad".

Elke donderdagavond zal er om 20.00 uur een orgelconcert gegeven worden in de Bovenkerk. Met uitzondering van 22 juli, wanneer Nico v.d. Hooven het orgel bespeelt, zal Willem Hendrik Zwart het programma verzorgen. De Kamper ui-t dagen zullen donderdag 29 juli besloten worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kamper Ui-tdagen weer gestart

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken