Bekijk het origineel

Van Hulten oneens met nota VNO en NCW

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Hulten oneens met nota VNO en NCW

Geen „nationaal eigenwijs" beleid

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Van Hulten (Verkeer en Waterstaat) is teleurgesteld over het standpunt dat het Verbond van Nederlandse Ondernemingen en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond in hun begeleidingsnota Europese integratie hebben ingenomen over het vervoerbeleid in de Europese gemeenschap.

Dat blijkt uit een vrijdag verstrekte reactie van Van Hulten. Het standpunt van de ondernemers kan naar zijn mening nauwelijks beschouwd worden als een ondersteuning voor het beleid voor het komende halfjaar, wanneer ons land het voorzitterschap bekleedt in de EG.

De staatssecretaris verwerpt nadrukkelijk beweringen als zou Nederland een „nationaal eigenwijs" beleid voeren. Hij wijst erop dat er juist voortdurend op wordt gelet dat het nationale beleid past in het internationale en dat men dus niet bevreesd behoeft te zijn voor marktverstorihg. De nota bevat onder andere kritiek op de financiële gevolgen van het wetsontwerp geluidshinder, maar deze zijn voor het vervoer gering. Volgens Van Hulten moet men bovendien in het oog houden dat de belastingheffing op het vervoer in Nederland niet hoog is in vergelijking met andere EEG-landen.

Ideaalbeeld

De beleidsnota van de werkgeversverbonden geeft — behoudens een opmerking in de inleiding — een volkomen liberale Europese vervoermarkt als ideaal beeld. Dit beeld houdt volgens dr. Van Hulten echter geen rekening met het huidige Nederlandse beleid en evenmin met de stelling die zich binnen de Europese Gemeenschap ontwikkelt. De meerderheid van de lidstaten is namelijk voor overheidsbegeleiding van de capaciteit van het vervoer.

De staatssecretaris wijst èr ten slotte op dat er concrete Nederlandse voornemens zijn om in de nabije toekomst verdere voortgang te bereiken op het gebied van het vervoer en dat — in tegenstelling tot de indruk diè de nota wekt — ook in de afgelopen jaren wel degelijk vorderingen zijn gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Van Hulten oneens met nota VNO en NCW

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken