Bekijk het origineel

Russisch eskader oefent in Zuidelijke Noordzee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Russisch eskader oefent in Zuidelijke Noordzee

Uitbouw tot wereldmacht gaat voort

5 minuten leestijd

Naar de „FAZ" deze week berichtte is voor het eerst een Sowjet-Russische smaldeel In de zuidelijke Noordzee opgedoken, dat voor de kusten, van ons land, België en Engeland, in volle zee oefent. Het gaat hierbij om een smaldeel bestaande uit schepen, die de in deze wateren aanwezige Natovloot veruit overtreffen. <br />

Het grootste schip is een oudere Sowjet-kruiser van het type „Swerdlov". Tot het smaldeel behoren verder moderne torpedojagers en de allernieuwste fregatten. Vijf van deze schepen beschikken over raketten, die doelen binnen 160 kilometer afstand bereiken kimnen. Over vergelijkbare wapens beschikt de Navovloot niet.

Tot nu toe heeft de Sowjet-zeemacht in het gesignaleerde gebied nog geen manoeuvres gehouden. Over de redenen waarom dit nu wel het geval is, tast men in het duister. In de eerste plaats denkt men aan de overweging, dat de Russen hiermede willen demonstreren, dat zij in dit zeegebied net zo thuis zijn als de Navo. Opvallend is daarbij dat het Sowjet-eskader precies zo sterk is als het in de buurt oefenende Navo-eskader.

Gemkheid

Daarbij vollen de Russen demonstreren, dat zij een zelfde bedreiging vormen voor de veiligheid ter zee tussen de verschillende Navostaten, als zij dat zijn voor de verbinding Amerika-Europa. Tot nu toe werden in het zuidelijke Noordzeegebied maar af en toe Russische oorlogsbodems waargenomen. Meestal waren deze dan op doorvaart vanuit de Oostzee door het Kanaal naar de Atlantische Oceaan. Of schaduwden Navoschepen, die dit gebied passeerden.

Valt daarmede weer een ogenblik de aandacht op de toenemende Sowjet-Russische macht ter zee, niet minder verontrust raften experts over de toenemende Sowjet-èxpansie in de lucht.

Professor Erickson, een analyst van de globale Sowjet-Russische strategie aan de imiversiteit in Edinburgh zei onlangs dat het Westen sedert jaren als het ware gebiologeerd schijnt te zijn door de uitbreiding van de Russische vloten op de wereldzeeën. Daarbij gaat het echter voorbij aan niet minder spectaculaire opbouw van de luchtstrijdkrachten.

Luchtstrydkrachten, die doordat de Sowjet-Unie een dicht net van luchtmachtbases opbouwt langs alle wereldt zeeën, overal hun invloed en kracht kunnen doen gelden.

De kracht van de Russische vloten wordt in het Westen, aldus prof. Erickson onderschat en geminimaliseerd met de gedachte, dat deze vloten zonder adequate vliegtuigbescherming minder gevaarlijk zouden zijn, dan op grond van statistische gegevens moet worden aangenomen.

Compleet

Daarbij wordt geen rekening gehouden met het feit, dat overal waar de Russen steimpunten bouwen voor him zeegaande vloten, zij deze bases steeds meer uitrusten met moderne landingsbanen voor vUeg:tuigen. De moderne landingsbanen in Berbera (Somalië) en Conakry (Guinea) bevestigen dat. Alleen in Afrika beschikken de Russen al over 16 met dergelijke landingsbanen uitgeruste bases.

De Sowjet-Russische luchtmacht beschikt over 600.000 man, met een 6000 vliegtuigen verdeeld over 700 luchthavens. Doelbewust wordt' deze macht dusdanig gestationeerd, dat daarmede in beginsel alle wereldzeeën bestreken kunnen worden. Aan de oevers van de Indische Oceaan beschikken de Russen over een aaneenslui- tende keten van marine- en luchtmachtbases.

Ter bescherming van de vier In de Indische Oceaan gestationeerde eskaders zyn op deze bases minstens 130 vllegrtuigen van verschillende typen gestationeerd, die grote delen van de Oceaan beveiligen kunnen.

Bovendien zijn deze bases door een uiterst effectief luchttransport met elkaar en de Sowjet-Dnle verbonden. De doelmatigheid daarvan werd in het Angola-conflict bewezen. In veertien dagen slaagden de Russen erin om 'met de luchtreus van het type AN-82 over een afstand van 15.000 kilometer de complete uitrusting van drie divisies aan te slepen.

Uitbouw

Een zelfde luchthegemonie ontstaat ook in het zuidelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. Op het hoogtepimt van de strijd in Angola bewaakten meer dan 100 jachtbommenwerpers de driehoek gevormd door de Kaapverdische eilanden, San Tomé en Conakry in Guinea. Zij hadden hun bases in Conakry, Guinee-Bissau, Praja op de Kaapverdische eilanden, Kotonu in de volksrepubliek Benin en Brazzaville. Na de overwinning van het MPLA in Angola namen ze de vroegere Portugese stetmpunten Carmono, Lobido en Benguela ook in bezit. Door de aanwezigheid van Cuba ligt de Oostkust van de Verenigde Staten reeds lang binnen de Russische invloedssfeer. Zodra de Sowjet-Unie erin zal slagen om op de talrijke eilanden in de Zuidzee bases te vestigen, zal dit ook met de Westkust van de Verenigde Staten het geval zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Russisch eskader oefent in Zuidelijke Noordzee

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken