Bekijk het origineel

Tegenvoorstellen van Israël aan PLO

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tegenvoorstellen van Israël aan PLO

De kaping van de luchtbus

3 minuten leestijd

TEL AVIV — Regeringsfunctionarissen in Tel Aviv weigerden zaterdag iets te zeggen over de stand van zaken bij de onderliandelingen voor de vrijlating van meer dan honderd gijzelaars die in Oeganda door Pro-Palestijnse vliegtuigkapers worden vastgehouden. ,,Het is een zeer netelige situatie. Elk woord teveel kan alles in gevaar brengen", zei een regeringsfunctionaris.

In andere kringen is echter vernomen dat Israël de kapers een tegenvoorstel heeft gedaan en dat het nu op hun antwoord wacht. Het voorstel zou door Oegandese autoriteiten en Franse diplomaten aan de kapers zijn overgebracht.

Ruil
Men wilde geen bijzonderheden over het voorstel onthullen, maar men herinnerde aan de recente verklaring van minister van Verkeer Gad Jacobi dat de bereidheid van Israël om met de kapers te onderhandelen niet noodzakelijkerwijs hoeft te betekenen dat al hun eisen worden ingewilligd. De kapers willen de vrijlating van 53 gevangenzittende guerrillastrijders, van wie veertig in Israël, in ruil voor vrijlating van hun gijzelaars. Zij hebben laten weten dat hun eisen voor zondag 12 uur moeten zijn ingewilligd. Als dat niet gebeurt zullen zij de gijzelaars doden.

Ondanks het besluit dat Israël donderdag nam om met de kapers te onderhandelen wees niets erop dat de regering reeds voorbereidingen heeft getroffen voor een uitwisseling van de veertig gevangenen met de gijzelaars.

Waldheim

Regeringsfunctionarissen verklaarden dat Israël de secretaris-generaal der Verenigde Naties, Kurt Waldheim, heeft verzocht al het mogelijke te doen om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen, van wie de meesten de Israëlische nationaliteit hebben. Een soortgelijk verzoek is ook aan andere prominente leiders in Europa en de Verenigde Staten gedaan.

Voor het crisisteam in Israël, dat meteen na de kaping in het leven was geroepen, was het zaterdag geen gewone sabbat. De leden bleven constant in vergadering om de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden te bestuderen en voeling te houden met de regeringen van Frankrijk, West-Duitsland en Zwitserland, waarvan de kapers ook uitlevering van gevangenen hebben geëist.

Volgens een mededeling van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich in de handen der pro-Palestijnse vliegtuigkapers te Entebbe in Oeganda: 22 Fransen, 10 mensen met dubbele nationaliteit, 60 Israëliërs, een statenloze alsmede 12 leden van de bemanning van het gekaapte toestel van de Air France, onder wie een persoon van Zweedse nationaliteit.

Amin

In Oeganda had president Amin vrijdag zijn onderhandelingen over het vrijlaten der gegijzelden gestaakt en was naar het eiland Mauritius gevlogen waar hij een vergadering van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid ging voorzitten. De OAE heeft 48 leden. Het had in Kapala verwondering gewekt dat president Amin ineens was vertrokken naar Mauritius, maar sommigen meenden dat hij na een korte,,symbolische" aanwezigheid aldaar wel reeds zaterdag kon terugkeren".

Aan de andere kant is de theorie vernomen dat Amin nu niet meer nodig is in Entebbe sinds de aankomst aldaar van de afgevaardigde van de PLO, Hassan, en ook omdat Israël had doen weten aan de onderhandelingen over de vrijlating der gegijzelden te willen deelnemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Tegenvoorstellen van Israël aan PLO

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken