Bekijk het origineel

Geen verschil passieve en actieve euthanasie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen verschil passieve en actieve euthanasie

Humanisten: baas over eigen leven

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het Humanistisch Verbond acht het ethisch zonder belang om een onderscheid te maken tussen actieve en passieve euthanasie. Het ziet geen reden waarom in het ene geval artsen wel, in het andere niet dan wel moeilijk ter berechting kunnen worden geroepen. Het Humanistisch Verbond meent dan ook, dat de wet de artsen ruimte moet bieden naar verantwoord inzicht te handelen.

Aldus blijkt uit de tekst, waarover het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond het eens geworden ten behoeve van een humanistisch perspectief'. De tekst wordt gepubliceerd in het juninummer van „Rekenschap", driemaandelijks tijdschrift voor wetenschap en cultuur van de humanistische stichting „Socrates".

De wettelijke mogelijkheid tot verantwoord handelen geldt volgens deze verklaring in het bijzonder waar er sprake is van de zogenaamde vrijwillige euthanasie, het bevorderen van de dood — in passieve of actieve vorm — op verlangen van de patiënt. Ieders recht op vrije beschikking over zijn eigen leven dient te worden geëerbiedigd. Euthanatisch handelen op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt moet voorbehouden blijven aan de medicus. Deze bevoegdheid toekennen aan een niet-medicus is volgens het Humanistisch Verbond onaanvaardbaar.

Bij de zogenaamde onvrijwillige euthanasie, d.w.z. euthanasie zonder verzoek of mogelijk zelfs tegen de wil van de patiënt, tekenen zich duidelijk gevaren af, zo meent het humanistisch verbond, dat onder meer nog opmerkt, dat de plicht tot bescherming van leven van bejaarden, invaliden, onvolwaardigen gaat boven vele andere plichten en ook boven vele algemene belangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geen verschil passieve en actieve euthanasie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken