Bekijk het origineel

Doodstraf Verenigde Staten gehandhaafd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doodstraf Verenigde Staten gehandhaafd

Besluit hooggerechtshof:

3 minuten leestijd

WASHINGTON — Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vrijdag bepaald dat de doodstraf gehandhaafd kan blijven en niet in tegenspraak is met in de grondwet verboden „wrede en ongewone straffen".

De uitspraak werd gedaan met zeven tegen twee stemmen. Tegenstemmers waren de rechters Brennan jr. en Marshall.

Het is de eerste maal dat het hooggerechtshof zich weer over de doodstraf uitspreekt sinds 29 juni 1972, toen met vijf tegen vier stemmen werd bepaald dat de destijds geldende wetten te veel interpretatieruimte lieten aan rechters en juries. Door deze uitspraak kwam ook de doodstraf op losse schroeven te staan.

Nadien stelden 35 van de 50 Amerikaanse staten toch de doodstraf weer in, waarbij drie van hen — Califomië, Colorado en Washington — dit deden via een volksreferendum. In een geval — dat van Illinois — werd dit weer door het hoogste rechtscollege teniet gedaan.

Strafmaat

In de meeste staten komt nu een kleiner aantal misdrijven dan voorheen in aanmerking voor de doodstraf. Maar in de 20 moet dit zonder meer worden geëist, terwijl in 14 andere staten rechter en jury de strafmaat mede mogen laten bepalen door verzachtende omstandigheden.

Bovendien heeft het congres een wet aangenomen waardoor de doodstraf is gesteld op ernstige gevallen van vliegtuigkaping - „luchtpiraterij" - waarbij doden vallen.

Aantallen

Sinds 1930, toen men voor het eerst betrouwbare archieven ging opstellen, zijn in de Verenigde Staten 3.859 personen terecht gesteld.

Volgens een onderzoek van The Associated Press wachten op dit moment in 30 verschillende staten 582 ter dood veroordeelden — 572 mannen en 10 vrouwen — op hun terechtstelling. Hiervan zijn 76 tegen hun vonnis in hoger beroep gegaan.

De uitspraak van het hooggerechtshof van vrijdag had betrekking op het beroep dat zes van hen bij dit college hebben ingesteld. Het hooggerechtshof motiveerde zijn uitspraak door twee meningen kenbaar te maken van rechter Stewart en White. Hun collega Blackmun verklaarde slechts dat hij met de uitspraak eens was.

Stewart zei dat het opleggen van de doodstraf voor moord „door de jaren heen altijd is aanvaard door zowel de Verenigde Staten als Engeland" en klaarblijkelijk ook door de opstellers van de Amerikaanse grondwet.

Het feit dat een aantal staten opnieuw is overgegaan tot het instellen van de doodstraf is een „duidelijke indicatie dat de maatschappij de doodstraf bij moord onderschrijft", aldus het college.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Doodstraf Verenigde Staten gehandhaafd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken