Bekijk het origineel

Poolse leider belooft nieuwe prijspolitiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Poolse leider belooft nieuwe prijspolitiek

„Stakingen zijn schande voor Polen"

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse partijleider Gierek heeft vrijdag een „gewijzigde conceptie in de verandering van de prijsstructuur" aangekondigd. Deze conceptie wordt momenteel in overleg met de vakbonden door de regering uitgewerkt en zal „te gelegener tijd" aan de bevolking worden bekendgemaakt.

Gierek sprak vrijdag op een partijbijeenkomst in Kattowice. In zijn toespraak, waar met spanning naar was uitgezien, verdedigde hij onder grote bijval zijn opvatting over het peilen van de mening van de arbeiders. Tegelijkertijd veroordeelde hij de stakingen die vorige week tegen de aanvankelijk aangekondigde verhoging van de voedselprijzen uitbraken en die tot gevolg hadden dat de verhogingen werden ingetrokken. Stakingen, zo zei hij wekken spanningen op, waardoor a-sociale elementen aan de oppervlakte komen ,,wier daden ons allen schande brengen en het land schade berokkenen". De economische noodzaak dwingt ons tot een wijziging van de prijsstructuur te komen. Bij de discussie over de regeringsplannen kwamen volgens Gierek psychologische hindernissen voor. De aandacht richtte zich op de prijsverhogingen, terwijl de daarmee verbonden loonsverhogingen op de achtergrond waren geraakt. Veel bezwaren betroffen de verdeling van de duurtetoeslagen. Zo was steeds weer naar voren gebracht dat de lager gesalarieerden meer in acht zouden moeten worden genomen. Ook in de toekomst zal men over belangrijke maatschappelijke zaken verder discussiëren, aldus de Poolse partijleider.

Het publiek in de grote vergaderzaal bereidde Gierek tijdens zijn toespraak stormachtige ovaties. Steeds weer scandeerden de leden van het „partij-ac'tief' van Kattowice de naam „Gierek" en riepen zij: ,,Lang zal hij leven". De bijeenkomst eindigde met een gebaar dat men al lang niet meer in Polen had gezien: Met geheven en bebalde vuist zongen de aanwezigen de Internationale.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Poolse leider belooft nieuwe prijspolitiek

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken