Bekijk het origineel

Luxe vijfsterrenhotels en dynamische preken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Luxe vijfsterrenhotels en dynamische preken

PELGRIMSTOCHTENNAAR HEILIG LAND

3 minuten leestijd

Wist u, dat een pelgrimstocht naar het Heilige Land voor sommige fundamentalisten een buitengewoon aantrekkelijke vorstelijke toer met veel lekker eten en drinken is? En dat deze „bijbelgetrouwe" (?) bedevaartgangers naar het land, waar Jezus tijdens Zijn aardse omwandeling nauwelijks een plaats vond om Zijn moede hoofd neer te leggen, worden ondergebracht in de meest comfortabele vijfsterren-hotels? Zouden zij op deze wijze wel voldoende van de gewenste „sfeer" proeven? <br />

Hoe wij aan deze vreemde tegenstrijdigheden komen? Wel, de fundamentalisten aller landen, maar toch wel voornamelijk van de Verenigde Staten, worden door de organisatie van de ons onbekende Amerikaanse evangelist Bill Haken te Harrisburg (Pennsylvanië) opgeroepen, de „Fundamentele Bijbelconferentie in Jeruzalem bij te wonen".

Die conferentie met als voornaamste spreker dr. Harold Henniger uit Canton (Ohio) wordt van 21 februari tot 3 maart 1977 in Jeruzalem gehouden. Henniger is stichter van de Baptistenkerk te Canton (4500 kerkgangers, bouwkosten meer dan twee miljoen dollar). Hij is een doorgewinterde reiziger naar het H. Land, zegt de prospectus van Bill Haken, en hij onderwijst de bijbelse profetie. Dat is dan nog tot daar aan toe.

Maar de conferentiegangers worden nog op een geheel andere wijze naar de oude stad van David gelokt. Er is - en wij citeren nu - „dynamische prediking door dr. Hal Webb en evangelist Bill Haken, en inspirerende Gospelmuziek door rev. Theron Babcok".

Wat ons echter het meest opvalt is de volgende vetgedrukte passage: „De accommodaties zijn eersteklas met allemaal vier- en vijf-sterren luxe hotels, kostelijke maaltijden inclusief een uitgebreid ontbijt (niet het „Continental", dwz. koffie of thee met broodjes, zoals in de meeste reizen). Maak plannen om een eerste klas pelgrimsreis naar het Heilige Land bij te wonen en het genoegen daarvan te combineren met de geestelijke diepten van een inspirerende bijbelconferentie in Jeruzalem. U zult genieten vangrootse bijbelse prediking in de Heilige Stad en van hartelijke broederschap met andere fundamentele predikanten en gemeenteleden". Aldus deze opwekking van Bill Haken.

Twee opmerkingen onzerzijds hierbij: het is waarlijk niet aan te nemen, dat die luxueus aangeklede bijbelstudies in een koninklijke omgeving als van bijv. het King David Hotel, als uitganspunt zullen hebben Jacobus 5 vers 1 tot 6 (...„uw rijkdom is verrot...")!

Vervolgens: begrijpt u nu, waarom èn de Israëli's èn vele in Israël werkzame christelijke theologen zo'n hekel hebben aan deze stijlloze presentatie van een vorm van „bijbeltoerisme", die de afkeer jegens het christendom onnodig vergroot? Nog afgezien van het feit, dat Amerikaanse toeristen soms zo ontzettend nadrukkelijk aanwezig zijn, herkenbaar aan hun vaak potsierlijke kledij en bombastische drukte!

Nee, door déze volgelingen van Jezus de Messias raken de Joden niet zozeer onder de indruk, dat zij Hem ook als hun Verlosser gaan begeren.

Integendeel, met deze mengeling van toeristische trips (met de duurste accommodatie) en oppervlakkige godsdienstige opwekkingstoespraken, berokkenen zulke organisaties meer schade aan het getuigend gesprek met Israël dan zij zelf beseffen en wensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Luxe vijfsterrenhotels en dynamische preken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken