Bekijk het origineel

Nivelleert Puerto Rico Oost-Berlijn?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nivelleert Puerto Rico Oost-Berlijn?

4 minuten leestijd

<br />

Na twintig maanden onderhandelen was het dan zover. De Oostduitse partijleider Honecker kon zijn gasten ontvangen. Moskou leek de strijd verloren te hebben. Haar Europese zusters hebben schijnbaar het pleit gewonnen. Brezjnev moest genoegen nemen met niet meer, dan wat wel genoemd wordt "het morele leiderschap" in de communistische wereld.

Het is de prijs die Brezjnev heeft moeten betalen voor de overkomst van Tito naar Oost-Berlijn. Deze dissident van het eerste uur, reeds sedert 1948, is daarbij in gezelschap van Italië, Roemenië en de communisten in ons land. De Nederlandse partijleider Henk Hoekstra, die eerst maandag als laatste in Oost-Berlijn aankwam — voor hem waren reeds 28 partijen aangekomen — zou later verklaren: „Onze partij is van oordeel dat het noodzakelijk is op basis van zelfstandige oriëntering de activiteiten van de communistische partijen in Europa te coördineren en vormen van solidariteit te ontwikkelen".

Hoewel de deelname van de Nederlandse communisten aan het congres opzien baarde, — ze hadden vorige congressen steeds geboycot, — gingen toch zijn woorden min of meer verloren. Daarvoor is hun rol ook in de communistische wereld te onbelangrijk.

Veel meer aandacht trok de rede van Brezjnev. Uit die rede bleek, dat Rusland een nieuwe interpretatie van het leiderschap heeft aanvaard. „De andere omstandigheden waarin de westerse communistische partijen moeten werken, wordt door ons erkend. Hun taak en strategie moet worden aangepast aan die omstandigheden", zo zei hij.

Met dergelijke uitlatingen hield hij de touwtjes strak in handen. Geen hoop voor een hernieuwde „Praagse lente" of een herleving van de Hongaarse vrijheid. Uit niets bleek tijdens het congres dat Moskou van plan is de vrijheid die meerdere Oostbloklanden sedert de Tweede Wereldoorlog hebben verloren, terug te geven. De Russische politieke invloedssfeer blijft gehandhaafd.

Zo is weer een communistisch partijcongres de geschiedenis ingegaan. De betekenis van het congres bestond zoals gezegd, slechts daarin, dat ook de meest felle dissident Tito bereid was om zijn Russische tegenstander te ontmoeten. Dus toch een succes voor Brezjnev? Deze kersverse maarschalk van het Rode Leger moest echter heel snel in Oost-Berlijn het veld ruimen. Nog maar nauwelijks was het congres beëindigd, dat eigenlijk alleen maar bestond in het voorlezen van langdradige monologen, of mevrouw Gandhi diende zich in Oost-Berlijn aan. Het werd ook zo langzamerhand tijd. Bijna de gehele Oostduitse leidersfamilie was al bij haar in India op bezoek geweest. Geruchten willen dat Honecker zware pressie op mevrouw Gandhi heeft uitgeoefend, om nu eens eindelijk naar Oost-Berlijn te komen.

Daarmede komt weer eens een stuk jaloezie en concurrentie onder de rode kameraden openbaar. Immers zij was nog maar enkele weken geleden in Moskou. Waar zij uitbundig werd ontvangen.

Inmiddels vond aan het andere einde van de wereld nog een conferentie haar slot. De door president Ford van de Verenigde Staten bijeengeroepen topconferentie van de voornaamste industrielanden. Een tweede Rambouillet. In de slotverklaring van deze conferentie wordt erop gewezen, dat sedert Rambouillet de valutavethoudingen in de wereld min of meer stabiel zijn gebleven.

We gaan maar voorbij aan het geruzie dat plaats vond over de vraag of de EEG nu wel of niet mee mocht doen. Het was slechts mosterd na de maaltijd. In feite was het de situatie in meerdere EEG-landen die op de agenda stond. Uit welbegrepen belang dwong het zich aftekenend economisch herstel in de wereld tot maatregelen.

Want tegelijkertijd met het herstel heeft ook de inflatie weer de neiging aan te wakkeren. De betekenis van Puerto Rico ligt daarin, dat is nu wel duidelijk geworden, dat de Amerikanen begrepen hebben, dat slechts een geïntegreerd economisch beleid de nieuwe inflatiegolf kan beteugelen.

Daarmede zijn we dan tegelijkertijd weer terug in Oost-Berlijn. Immers de politieke gevaren, die ontstaan voor de Westerse democratie bij een economische neergang, versterkt door een om zich heengrijpende inflatie zijn desastreus. Dat leert het voorbeeld Italië. Met Puerto Rico tracht de democratie het opdringende communisme haar voedingsbodem te ontnemen.

Het stemt tot voldoening, dat al is het vanuit allerlei motieven waarachter we vraagtekens zetten kunnen, het Westen ,,het gat in zijn verdediging" tracht te sluiten. De Schrift wil echter, dat de vreze des Heeren het beginsel is van alle wijsheid. Daarover hebben wij in het communiqué niets vernomen. Daarom blijft Puerto Rico slechts een noodverband.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nivelleert Puerto Rico Oost-Berlijn?

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken