Bekijk het origineel

Nog geen volledig prijsherstel in chemie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nog geen volledig prijsherstel in chemie

2 minuten leestijd

DUSSELDORP — De kosten stijgen sneller dan de prijzen, zo luidt de klacht van het bestuur van het Duitse chemische concern Huls te Dusseldorp. In een persconferentie heeft het bestuur met name de sterke stijging van de kosten van ruwe benzine en nafta, de voornaamste grondstoffen van de chemie, genoemd.

Tegenover de kostenstijgingen staat, dat de prijzen der chemische produkten nog steeds achterblijven. De gemiddelde opbrengstprijzen van de chemische produkten van Huls hadden in het eerste kwartaal van 1976 ongeveer weer het peil van het tweede kwartaal van 1975 bereikt, maar zij lagen echter nog duideljik onder het prijspeil van het eerste kwartaal van 1975 en zeer aanzienlijk onder het prijspeil van 1974. zijn dit jaar echter belangrijk toegenomen en daardoor is de kostenpositie weer verbeterd. De opleving op de chemiemarkten zal de eerste maanden nog aanhouden en Huls hoopt per saldo het bedrijfsresultaat te kunnen verbeteren en dit jaar weer een behoorlijk dividend te kunnen uitkeren.

Export

De verbetering van de geldomzet, die in de eerste vijf maanden van dit jaar voor wat het gehele concern betreft 26 procent heeft bedragen, was hoofdzakelijk het resultaat van betere exportverkopen. Deze stegen met ruim 44 procent. De binnenlandse afzet steeg met 13 procent. De exporthausse zal in deze omvang waarschijnlijk niet aanhouden, maar anderzijds zal de binnenlandse omzet vermoedelijk meer gaan stijgen. In 1975 kon ondanks een omzetdaling van 'bijna 21 procent toch nog een wat het bestuur noemt bevredigende winst van 59,9 miljoen dm worden behaald, dit als resultaat van rationalisatie- en bezuinigingsmaatregelen.

Over 1976 wordt een goede gang van zaken verwacht bij de Nederlandse dochtermaatschappij. Servo B.V. te Delden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nog geen volledig prijsherstel in chemie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken