Bekijk het origineel

Alle partijen eens over nieuw bestand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Alle partijen eens over nieuw bestand

Libanese Christenen veroveren kamp

2 minuten leestijd

CAIRO — Alle bij de Libanese burgerstrijd betrokken partijen zijn het erover eens geworden dat te 23 uur op vrijdag (Westeuropese tijd) een bestand intreedt, aldus meldde het Middle East News Agency vrijdagavond uit Damascus.

In dat bericht stond dat de secretaris generaal van de Arabische Liga, Riad, had gezegd dat het bestand overal in Libanon het zelfde tijdstip zou ingaan. Mocht alles lopen zoals gewenst was dan zouden onderdelen van een Arabische Vredesmacht die thans nog niet verder konden komen dan het vliegveld van Beiroet, hier en daar in het land worden ingezet om toe te zien op het nakomen van de afspraak.

Christelijke troepen hebben vrijdag het Palestijnse vluchtelingenkamp Tal Zaater in het zuid-oosten van Beiroet bestormd en ingenomen. Het werd fel verdedigd en de strijd behoorde tot de hevigste van de burgeroorlog tot nu toe. Hoeveel aanvallers er waren is niet bekend, sommige berichten spreken over 2.000 andere over 6.000 man.

Tal Zaatar werd door de christenen veroverd met behulp van naar eigen zeggen 130 gevechts- en pantserwagens die van twee kanten opdrongen. , Hoeveel Palestijnen er zich nog bevonden in het kamp of wat daar van over was is evenmin bekend: het kunnen er duizenden zijn maar ook slechts een paar honderd.

Vrijdag was de elfde dag dat om het strategisch gelegen kamp Tal Zaatar werd gestreden. Het Palestijnse opperbevel heeft ontkend dat het ïcamp reeds in handen van de christenen zou zijn gevallen, maar wel toegegeven dat de situatie voor de verdedigers wanhopig is. Een woordvoerder van de Palestijnen verklaarde dat de helft van het kamp in brand staat. Uit oostelijk gelegen heuvels boven het kamp zouden Palestijnse versterkingen onderweg zijn. Deze troepen zouden een christelijke linie bij Beir Meri hebben doorbroken en Tal Zaatar tot op 3 kilometer zijn genaderd.

Beiroet

De Palestijnse guerrillastrijders hebben ook bekend gemaakt dat bij straatgevechten in Beiroet Palestijnse eenheden, vorderingen hebben gemaakt in twee, arme, christelijke wijken.

Dit offensief in de hoofdstad zelf wordt gezien als een poging de druk op het kamp Tal Zaatar te verminderen. De gevechten in Beiroet en elders in Libanon zouden volgens gegevens van de veiligheidstroepen en van ziekenhuizen zeker 180 doden en meer dan 280 gewonden hebben gekost in de afgelopen 24 uur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Alle partijen eens over nieuw bestand

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken