Bekijk het origineel

Voorgangers in Geref. noodgemeenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voorgangers in Geref. noodgemeenten

2 minuten leestijd

De nood in de op diverse plaatsen in ons land gestichte noodgemeenten binnen de Gereformeerde Kerken is vooral waar het het aantal voorgangers betreft kennelijk wel hoog gestegen. Dat moet de conclusie zijn van een ietwat merkwaardig berichtje, dat onder de kop „kerkdiensen noodgemeenten" verscheen in de aflevering van „Waarheid en Eenheid", het weekblad van de in „Schrift en Getuigenis" samenkomende verontrusten in de Geref. Kerken.

Men vindt daar namelijk onder de predikbeurten voor zondag 4 juli in de noodgemeente Groot-Den Haag (vergaard in de Adventkerk, waarin ook ds. T. Cabaret in een vrije gemeente voorgaat) als (8)prekers de Amsterdamse advocaat mr. dr. A. Zeegers en de Hilversurase documentalist van de Evangelische Omroep, de heer J. A. E. Vermeet.

Natuurlijk, het is, een onlangs door ds. H. J. Hegger geïnstitueerde noodgemeente. En nood schijnt wet(ten) te breken, ook kerkelijke. Maar het blijft een opmerkelijk gegeven.

Dr. Zeegers behoort zelf wel tot de (ernstig verontrusten binnen de) Geref. Kerken. Hij is verder vooral bekend door zijn publicistische arbeid, o.m. in „Tot Vrijheid geroepen", „Koers" en ook zijn optreden voor de EO. De heer Vermaat daarentegen is belijdend lid in de Ned. Hervormde Kerk. Zijn studie rechten in Leiden combineert hij met een gedeeltelijke theologische studie.

Ongeacht de ongetwijfeld grote persoonlijke bekwaamheden van beide heren, lijkt het ons toch wat merkwaardig, dat de Haagse noodgemeente - door de vakanties gedwongen? — haar toevlucht neemt tot deze stap. Immers, één van de bezwaren van verontrusten tegen andere vleugels in hun kerk is wel, dat daar maar wordt „aangerommeld" en dat de kerkorde met voeten wordt getreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Voorgangers in Geref. noodgemeenten

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken