Bekijk het origineel

Oegandese leger totaal verrast door overval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oegandese leger totaal verrast door overval

Joden gebruikten list voor landing

5 minuten leestijd

KAMPALA — De Oegandese president Idi Amin heeft zondag bekend gemaakt dat bij de bevrijdingsactie van de Israëlische commando's op het vliegveld Entebbe 20 Oegandese soldaten om het leven zijn gekomen. In een radiotoespraak riep Amin op tot veroordeling van de Israëlische actie over de gehele wereld, in het bijzonder door Afrikaanse en andere Derde Wereld-landen.

Hij zei dat hij aanbevelingen over het incident zou doen aan de VN-Veiligheidsraad, de Arabische Liga, de komende topconferentie van niet gebonden landen en de topconferentie van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE).

De Oegandese leider bevestigde berichten dat alle zeven terroristen zijn gedood en zei verder dat ook de Israëli's ,,zware verliezen" hebben geleden. Hij zei dat enkele Oegandese militaire vliegtuigen zijn vernietigd en dat een aantal Israëlische wapens is buitgemaakt.

Het door Amin genoemde dodental komt niet overeen met dat van de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken kolonel Juma Oris, die tijdens de OAE-topconferentie sprak van 100 doden onder de Oegandese soldaten.

Amin zei verder dat 13 Oegandese militairen zwaar gewond zijn en 19 andere soldaten eveneens in ziekenhuizen zijn opgenomen.

De gewapende strijdkrachten van Oeganda, die uitgerust zijn met Sowjet-materieel, worden beschouwd als een van de sterkste in Afrika.

„Het is zo gemakkelijk gegaan. De mensen hebben nooit gedacht dat iemand dit land zomaar kon binnenvallen en kon doen wat hij maar wilde" aldus een Oegandese diplomaat.

Dank

Amin bedankte het leger echter voor ,,het terugslaan van de aanval" en „het onder de voet lopen van de indringers" tijdens een toespraak tot de militaire bevelhebbers in Entebbe.

Amin zei dat twee Israëli's zijn gedood toen zij probeerde de presidentiele lounge in Entebbe binnen te dringen, hiermee waarschijnlijk doelend op de nieuwe burgerluchthaven op minder dan twee kilometer afstand van het oude luchthavengebouw waar de gijzelaars werden vastgehouden.

Onder de gedode terroristen bevinden zich een Duitse man en vrouw, en vijf Palestijnen, aldus Amin.

Diplomaten maakten bekend dat twee gijzelaars die voor zondag ziek werden nog steeds in Oegandese ziekenhuizen worden behandeld.

De verkeerstoren Entebbe is bij de actie beschadigd, aldus de diplomaten. Amin zou echter gezegd hebben dat de luchthaven onmiddellijk weer zou worden opengesteld.

Amin zei dat Israël, in plaats van Oegandezen dood te schieten, Oeganda had moeten bedanken voor het uitgeven van meer dan 1.800 dollar per dag voor de verzorging van de gijzelaars. Hij zei dat de Oegandese troepen niet hebben geschoten op de landende Israélische vliegtuigen omdat zij niet wilden dat „onschuldige mensen", die zich aan boord zouden kunnen bevinden, zouden worden gedood.

Deze bewering lijkt dei berichten uit diplomatieke bronnen te bevestigen dat de Israëli's de Oegandese strijdkrachten zand in de ogen hebben gestrooid door radiografisch te melden dat de vliegtuigen Palestijnse gevangenen aan boord hadden die zouden worden omgeruild voor de gijzelaars.

De Israëlische commando's hebben ook de Franse luchtbus, die een week geleden door de terroristen gekaapt werd, beschoten, de schade zou echter niet ernstig zijn, aldus Amin.

De inwoners van Oeganda bleven aan hun radio's gekluisterd om naar berichten over de actie te luisteren. De informatie moest voornamelijk komen van buitenlandse radiostations. Radio Oeganda gaf aanvankelijk slechts een korte mededeling uit waarin geïmpliceerd werd dat de Israëlische operatie op een mislukking was uitgelopen.

Droom

Volgens Radio Oeganda mobiliseerde president Amin het leger en de luchtmacht en bracht hij de toestand bij het vliegveld onder controle nadat drie Israëlische vliegtuigen geprobeerd hadden een invasie uit te voeren bij Entebbe. Uit betrouwbare bron is echter vernomen dat de verraste Oegandese troepen door de goedgetrainde commando's werden verspreid en dat een gewapende kolonne te laat bij het vliegveld aankwam.

Volgens diplomaten, luchtvaartfunctionarissen en ooggetuigen duurde het gevecht ongeveer een half uur. De actie begon om een uur 's nachts plaatselijke tijd.

Zij zeiden dat Israëlische soldaten kennelijk explosieven tot ontploffing hebben gebracht aan het einde van de landingsbaan om de aandacht van Oegandese troepen af te leiden. Ondertussen landden de Israëlische toestellen op ht andere eind van het landingsterrein, waar jeeps werden uitgeladen en het gebouw waarin de gijzelaars onder schot werden gehouden binnen enkele seconden werd bereikt.

Volgens ooggetuigen droegen de Israëli's burgerkleding om de verwarring nog groter te maken.

Enkele diplomaten hadden de indruk dat enkele Israëlische commando's al op de grond waren voordat de toestellen landden. Zij zouden de communicatie op het vliegveld en andere belangrijke faciliteiten hebben uitgeschakeld.

Gevolgen

Diplomaten hebben gezegd dat het incident verstrekkende gevolgen voor Amin zal hebben. Amin, die eens als parachutist is getraind door de Israelis voordat hij de kant van de Arabieren koos, zou „volkomen verrast zijn door de in typisch Israëlische-stijl uitgevoerde commandoactie."

De diplomaten zeiden dat zowel de terroristen als de Oegandese troepen ontspannen waren en ervan overtuigd dat de onderhandelingen met Israël een gunstige afloop zouden hebben.

Amin, die zichzelf tot veldmaarschalk heeft gepromoveerd, schept vaak op over de kracht en paraatheid van zijn gewapende strijdkrachten, die hem vijf jaar geleden aan de macht hielpen. Hij heeft aangeboden tegen blanken te vechten in het Zuiden van Afrika, tegen Israëli's in het Midden-Oosten en tegen Imperialisten over de gehele wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Oegandese leger totaal verrast door overval

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken