Bekijk het origineel

Een forse dreun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een forse dreun

3 minuten leestijd

<br />

Het beeld van een Duitse man en een Duitse vrouw, die de levens bedreigen van onschuldige Joden, was een beeld dat Israël niet kon aanvaarden", zei de Israëlische minister van defensie Shimon Perez in Jeruzalem, na de geslaagde aktie van de Israëliërs in Oeganda.

Israël heeft Perez' woorden waar gemaakt. In een unieke operatie vlogen Israëlische soldaten 4000 kilometer Afrika binnen en brachten door beslist optreden de gekaapten, die reeds een week op de luchthaven bij Entebbe verkeerden, in vrijheid.

Waar grote mogendheden, zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en West-Duitsland geen antwoord op wisten, daarop wordt door het kleine Israël antwoord gegeven. De Palestijnse terroristen en daarmede de gehele wereld, weet nu dat terrorisme in welke vorm ook niet ongestraft behoeft te blijven.

Het is een opzienbarende prestatie. Die kan alleen door een gemeenschap opgebracht worden, die gemotiveerd haar bestaan beleeft. Israël weet dat, wil het overleven, het bereid moet zijn tot het uiterste te gaan. Dat is het geheim waardoor dit kleine volk tot uitzonderlijke daden komt.

De gevolgen van deze prestatie strekken zich verder uit, dan slechts het bevrijden van de gekaapten. Het kabinet-Rabin, dat vooral in de laatste weken aan ernstig prestigeverlies leed, heeft in één klap een enorme invloed gewonnen. Invloed die het zowel binnen als bulten zijn grenzen, bitter nodig heeft. Rabin wordt geconfronteerd met een toenemende onrust onder de Arabieren binnen Israel's grenzen. Daarnaast brengen de loodzware lasten, die de voortdurende staat van paraatheid op Israel's bevolking leggen, een toenemend onbehagen mee. De aktie in Oeganda legt voorlopig dit onbehagen een poos het zwijgen op. Israël weet weer opnieuw waarvoor het deze loodzware last betaalt.

Maar ook naar buiten heeft deze daad verstrekkende gevolgen. Voor het eerst in zijn korte geschiedenis heeft Israël nu ver buiten zijn grenzen ingegrepen in de strijd tegen de Palestijnen. De snelle veroordeling van deze daad door Moskou maakt duidelijk het internationale gewfeht dat aan het ingrijpen van Israël midden in Afrika moet worden toegekend.

Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar, dat door deze daad de fronten in Rhodesië zich zulten verharden. De kringen rond lan Smith zullen erop wijzen, dat eensgezind optreden tegen anderen tot veel in staat stelt. Temeer waar de onrust tussen Oeganda, Kenia en Soedan, door de geschade positie van Amin opnieuw leven is ingeblazen.

Het viswater voor Kissinger's nieuwe Afrikapolitiek is ernstig vertroebeld geraakt, terwijl Israel's daad Pretoria ongetwijfeld zal aansporen tot een verdere uitbouw van de as Pretoria-Jeruzalem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Een forse dreun

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken