Bekijk het origineel

Spanje verrast met opvolger Navarro

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spanje verrast met opvolger Navarro

3 minuten leestijd

MADRID — Adolfo Suarez, de secretaris-generaal van de „Beweging", officieel nog steeds de enige wettelijk toegestane politieke partij in Spanje, is door koning Juan Carlos gekozen tot de nieuwe premier van Spanje, aldus heeft het Spaanse persbureau Cifra zaterdag bekendgemaakt.

Het koninklijke hof heeft later bevestigd dat koning Juan Carlos Suarez heeft uitgekozen als de nieuwe premier van Spanje. Suarez zal maandag worden beëdigd.

De 46-jarige secretaris-generaal van de „Beweging" heeft de macht gekregen om ministeries op te richten of te ontbinden zonder daarvoor toestemming te moeten vragen aan het rechtse parlement. Hij zal een ambtstermijn van vijf jaar gaan vervullen.

Onbekend

De meeste Spanjaarden vroegen zich af wie hun nieuwe premier eigenlijk is en hoe hij er ooit in zal kunnen slagen van Spanje een democratie te maken tegen het verzet in van de nog altijd machtige rechtse en francistische kringen.

De benoeming van de 43-jarige Suarez tot opvolger van de conservatieve Carlos Arias is als een volkomen verrassing gekomen. Slechts weinigen hadden gedacht dat koning Juan Carlos een man zou kiezen die in de traditie van Franco-politiek is gevormd om het land naar de democratie te leiden.

Over de benoeming van Suarez wordt dan ook verschillend gedacht. Volgens sommigen is hij de juiste man voor het beginnen van een oprechte dialoog met alle politieke groeperingen. Arias weigerde elk contact met de communisten. Volgens anderen zal Suarez niets anders doen dan het Franco-regime continueren.

Santiago Carrillo, secretaris-generaal van de Spaanse communistische partij, zou in Parijs, waar hij in ballingschap verblijft, hebben verklaard: ,,De benoeming van Suarez was een verrassing. Indien wij alleen denken aan zijn (politieke) verleden hebben wij weinig goede hoop. Maar ik wil een eindoordeel bewaren tot wij de samenstelling kennen van zijn kabinet en zijn regeringsprogramma".

De koning zou de voorkeur hebben gegeven aan De Areilza als de nieuwe premier, maar toch Suarez gekozen. hebben als de beste man om de hervormingen door te voeren via de nog altijd machtige Franco-aanhangers, aldus is uit regeringsbronnen vernomen.

Suarez is onmiddellijk naar hst koninklijk paleis vertrokken. Verwacht wordt dat hij tijdens het weekeinde al zal beginnen met het formeren van een nieuw kabinet, dat de noodzakelijke hervormingen moet doorvoeren. Loopbaan In het parlement wist hij gedaan te krijgen dat een regeringsvoorstel, waarin politieke partijen zouden worden gelegaliseerd, werd aangenomen. Het parlement weigerde later echter een voorstel tot wijziging van de strafwet, waardoor deze politieke partij-wet werkzaam zou worden, aan te nemen. Suarez, die vroeger aan het hoofd stond van de Spaanse televisie en radio en een van de weinige gekozen parlementsleden was, werd in 1932 geboren in Cebreros, een klein stadje in Midden-Spanje.

Tijdens zijn politieke carrière is hij civiel gouverneur in Segovia geweest, vice-secretaris-generaal en vervolgens secretaris-generaal van de „Beweging". Verwacht wordt dat de aanwijzing van Suarez tot premier een garantie is voor de hervormingen van de strafwet. Ook zou nu een einde moeten komen aan wat de regering noemt belemmeringstaktieken van rechtsen die vrezen dat teveel veranderingen een einde zouden kunnen maken aan de instellingen van Franco en de weg zouden vrijmaken voor het communisme.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Spanje verrast met opvolger Navarro

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken