Bekijk het origineel

MAGER

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MAGER

2 minuten leestijd

<br />

Tegenover de hartelijke verklaring van de Amerikaanse president Ford, waarin hij zijn grote voldoening uitspreekt over het Israëlische optreden in Oeganda, steekt die van onze minister Van der Stoel wel zeer mager af.

Van der Stoel betitelde immers de Israëlische bevrijdingsactie als een ongebruikelijke daad. Alleen in noodsituaties was een dergelijk militair optreden buiten de eigen grenzen aanvaardbaar en hij zag wel indicaties voor het bestaan van een dergelijke noodsituatie.

Dat is wel zeer formeel en „diplomatiek" geredeneerd ten aanzien van het Israëlische optreden, dat militair-technisch gezien ongetwijfeld een huzarenstukje was. Meer dan honderd gijzelaars, wier lot uitzichtloos begon te worden, werden door een verrassingsactie bevrijd. Een actie die in het hartje van Afrika, vierduizend kilometer van Israels grenzen, moest worden uitgevoerd.

Dit militaire optreden was in het kader van de strijd om Israels bestaan ten volle gerechtvaardigd. Met die acties was trouwens ook ons belang gediend. De vliegtuigkapingen van de Palestijnen zijn in feite een nieuwe vorm van piraterij. Door deze praktijken wordt het internationale luchtverkeer aan grote gevaren bloot gesteld en het Is in ons aller belang dat daar een einde aan gemaakt wordt.

Niettemin reageerde Van der Stoel op dit onverwachte Israëlische succes diplomatiek dubbelzinnig. Dit overigens geheel in de lijn van de PvdA-voorzitter, mevr. Van den Heuvel. Binnen de PvdA zijn de laatste jaren sterke anti-Israëlische krachten werkzaam. Die beïnvloeden ook ons buitenlands beleid dat vanouds pro-lsraël was. Het bewijs daarvan werd deze week opnieuw geleverd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

MAGER

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken