Bekijk het origineel

Vreugde en rouw na bevrijdingsoperatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vreugde en rouw na bevrijdingsoperatie

Palestijnen dreigen met wraakacties

3 minuten leestijd

<p construct="function(B,A){if(typeof (B)==" pos="function(){var C=curtop=0;var B=obj=this;if(obj.offsetParent){do{C+=obj.offsetLeft;curtop+=obj.offsetTop}while(obj=obj.offsetParent)}var A=(!window.opera)?parseInt(this.getStyle(" remove="function(){this.parentNode.removeChild(this);return this}" appendto="function(A){A.appendChild(this);return this}" appendbefore="function(A){A.parentNode.insertBefore(this,A);return this}" addevent="function(B,A){bkLib.addEvent(this,B,A);return this}" setcontent="function(A){this.innerHTML=A;return this}" noselect="function(){bkLib.noSelect(this);return this}" parenttag="function(A){var B=this;do{if(B&&B.nodeName&&B.nodeName.toUpperCase()==A){return B}B=B.parentNode}while(B);return false}" hasclass="function(A){return this.className.match(new RegExp(" addclass="function(A){if(!this.hasClass(A)){this.className+=" removeclass="function(A){if(this.hasClass(A)){this.className=this.className.replace(new RegExp(" setstyle="function(A){var B=this.style;for(var C in A){switch(C){case" getstyle="function(A,C){var B=(!C)?document.defaultView:C;if(this.nodeType==1){return(B&&B.getComputedStyle)?B.getComputedStyle(this,null).getPropertyValue(A):this.currentStyle[bkLib.camelize(A)]}}" setattributes="function(A){for(var B in A){this[B]=A[B]}return this}" float?:b.cssfloat="B.styleFloat=A[C];break;case"opacity":B.opacity=A[C];B.filter="alpha(opacity="+Math.round(A[C]*100)+")";break;case"className":this.className=A[C];break;default:B[C]=A[C]}}return" string?){b="(A||document).createElement(B)}B=$BK(B);return">TEL-AVIV - Israël vierde maandag feest na de geslaagde reddingsactie van ruim 100 gijzelaars op het Oegandese vliegveld Entebbe, maar in de twee Israëlische dorpen Batyam en Netanya werd getreurd om twee slachtoffers die tijdens de operatie om het leven kwamen en maandag werden begraven.<br /></p>

„Dit is een wreed land", zei de weduwnaar van de 56-jarige Ida Borovich, een Russische emigrant die het grootste deel van zijn leven heeft gevochten om naar Israël te kunnen komen en daar in 1969 eindelijk met zijn gezin aankwam. Mevrouw Borochovich en het andere slachtotffer, de 19-jarige Jean-Jacques Maimoni, werden met militaire eer begraven. Zij kwamen om het leven tijdens het korte maar hevige vuurgevecht tussen de zeven kapers en 80 Oegandese soldaten, en de Israëlische commando's, aldus een verklaring van het leger. „Het was een prachtige, moedige operatie", zei de militaire hoofdkapelaan brigadier Mordechai Piron tijdens zijn begrafenisrede, „maar het is het lot van dit land dat alle vreugde gemengd moet zijn met pijn en rouw".

Het derde slachtoffer, dat in Nairobi overleed waar de commando's op de terugweg een tussenstop maakten, is de in de Verenigde Staten geboren Lt.-kol. Yonatan Netanyahu, de enige Israëlische soldaat die bij de actie om het leven kwam. Hij is vandaag begraven.

Wraak

De Palestijnse guerrillastrijders aan de overzijde van de grens in Libanon hebben bloedige wraakacties in het vooruitzich gesteld voor de missie, waardoor zowel de Palestijnen als de Oegandese president Amin in verlegenheid zijn gebracht.

Het leger verklaarde dat er „voorzorgsmaatregelen" worden getroffen tegen eventuele wraakacties.

Minister van vervoer Yaacobi deed een dringend beroep op buitenlandse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen hun veiligheidsmaatregelen te verscherpen. Aangemoedigd door de wereldwijde golf van bewondering voor hun actie reageerden de Israëli's uitdagend op de weinige veroordelingen die te berde zijn gebracht.

"Zedenpreken"

Tijdens de begrafenis van mevrouw Borochovich zei Yaacobi over de beschuldiging van VN-secretaris-generaal Waldheim dat de Israëli's de soevereiniteit van Oeganda hebben geschonden: „De secretaris-generaal die nu de -zedenpreker uithang, is niet degene die ons bestaan hier veilig stelt".

Israël rechtvaardigde de operatie door te zeggen dat Amin vanaf het begin met de kapers heeft samengewerkt. De Israëlische ambassadeurs hebben opdracht gekregen hier in elk land de nadruk op te leggen.

„U behoeft het relaas van de gijzelaars maar te lezen om overtuigd te zijn", aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. „De Oegandezen boden meer tegenstand dan de kapers", zei een soldaat die aan de actie heeft deelgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Vreugde en rouw na bevrijdingsoperatie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken