Bekijk het origineel

Spaanse ex-ministers wijzen premier af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spaanse ex-ministers wijzen premier af

Suarez niet hervormingsgezind

2 minuten leestijd

MADRID — Adolfo Suarez, een jong politicus met een rechtse signatuur die door koning Juan Carlos uitgekozen is om te proberen Spanje naar de democratie te leiden, is maandag als premier beëdigd. De nieuwbakken eerste minister kreeg directe al te maken met oppositie van de zijde van de hervormingsgezinden.

Twee vooruitstrevende leiders uit het vorige kabinet, minister van binnenlandse zaken Fraga en minister van buitenlandse zaken De Areilza, weigerden bij voorbaat zitting te nemen in de nieuw te formeren regeringsploeg omdat dat „niet in overeenstemming zou zijn met onze uitgangspunten. Fraga werd na de dood van dictator Franco - nu zeven maanden geleden - beschouwd als de sterke man en architect van het hervormingsprogramma van de regering. Areilza was degene die het' nieuwe gezicht van Spanje naar buiten uit moest vertegenwoordigen. In afzonderlijk geschreven brieven aan zowel de koning als de nieuwe premier weigerden de twee een functie in het nieuwe kabinet. Fraga's zwager Piquer, die in het vorige kabinet minister van onderwijs was, ondersteunde het standpunt van de twee ex-ministers.

Eerste keus

Areilza was volgens politieke waarnemers de eerste keus van de koning voor het premierschap, maar diens oppositionele houding tegenover het Franco- regime maalïte hem in de ogen van de Raad van het koninkrijk tot een volledig onaanvaardbare figuur. Het wordt evenwel ook niet onmogelijk geacht dat Suarez ook de keuze van de koning zelf is. Aangezien hij drie dagen voor de bijeenkomst van de raad waarin de kandidatenlijst werd opgesteld, voor een privé- onderhoud een bezoek aan Juan Carlos heeft afgelegd. Het Spaanse persbureau Europa Press maakte destijds van dit bezoek melding.

Er gingen geruchten dat Suarez van plan was sleutelposities in zijn te formeren kabinet te delen aan mannen met goede relaties in de bankwereld en aan ex-ministers die verbonden zijn met Opus Dei, de machtige Rooms-Katholieke lekenorganisatie die vanaf de zestiger jaren tot aan de dood van premier Blanco toe een oppermachtige stem in het kabinetskapittel had. Tijdens de tien minuten durende beëdigingsplechtigheid zwoer Suarez „absolute trouw aan de koning en de fundamenten en de grondwet van het koninkrijk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Spaanse ex-ministers wijzen premier af

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken