Bekijk het origineel

Van der Stoel was te koel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van der Stoel was te koel

Kritiek van CDA en D '66

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Sinds het ontstaan van de staat Israël is gebleken dat de internationale rechtsorde tekort schiet om Israël en zijn burgers tegen terreur te beschermen. Het regime Amin biedt geen enkel uitzicht op een menselijke oplossing van een gijzelingenvraagstuk. Derhalve stond Israël geen andere weg open.

Wij waarderen daarom deze actie als noodzakelijk en juichen het welslagen van harte toe. Dit heeft woordvoerder mr. J. L. Janssen van Raaij van het CDA-bestuur maandagavond meegedeeld. De reactie van de Nederlandse regering steekt koel en ongeraakt af tegen de moed en durf die hier ter bescherming van mensenlevens door Israël is getoond. Wij wensen het Israëlische volk en zijn regering van harte geluk met het succes van deze volstrekt gerechtvaardigde operatie, aldus de woordvoerder.

Aantjes

Mr. Aantjes, de fractievoorzitter van de ARP in de Tweede kamer, dat de Nederlandse regering alsnog haar begrip en sympathie moet uitspreken voor actie van Israël in Oeganda, waarbij Israëlische gijzelaars werden ontzet, aldus Aantjes in een maandag uitgegeven verklaring. Hij zegt het te betreuren dat de Nederlandse regering nog niet in deze zin heeft gereageerd. De fractievoorzitter van D'66 in de Tweede kamer, Terlouw, heeft de Israëlische ambassadeur in Nederland, Kidron, schriftelijk gelukgewenst met het resultaat van de actie en zijn medeleven betuigd met de slachtoffers. De reddingsactie verdient zeker bewondering, aldus Terlouw.

De werkgroep synagoge en kerk heeft maandag in een telegram aan het ministerie van algemene zaken haar „diepe teleurstelling" uitgesproken over het „uitblijven van solidariteit" met Israël, na de ontzetting van de gijzelaars op het vliegveld van Entebbe.

„Nu Israël zo'n grote dienst aan de wereld bewezen heeft door terreur radicaal te bestrijden, verwachten wij van de Nederlandse regering duidelijke positiebepaling en egeen vlucht in neutraliteit die leidt tot opportunisme", aldus de werkgroep. De werkgroep synagoge en kerk is een werkverband van Nederlandse theologen die zich positief opstellen ten opzichte van Israël.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Van der Stoel was te koel

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken