Bekijk het origineel

Felle beschuldiging aan Libische leider

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Felle beschuldiging aan Libische leider

Sowjets genoemd in staatsgreepkwestie

3 minuten leestijd

CAIRO — Soedan heeft maandag gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiliglieidsraad om Libië's „ernstige daad van agressie jegens Soedan" te bespreken. President Nymeiri is gisteren naar iiet eiland Mauritius gevlogen om de Afrikaanse topconferentie, die daar gehouden werd, te waarschuwen „voor het internationale gevaardat deze man Kadaffi vormt".

Op Mauritius verklaarde Numeiri tegenover verslaggevers dat „Libië meer dan 2000 huurlingen uit Ethiopië, Mali, Tsjaad, Zanzibar en Soedan heeft gerecruteerd, opgeleid, uitgerust met automatische wapens, tanks en ander oorlogsmaterieel en hen vanuit Libië in een jaar durende operatie in Soedan heeft geïnfiltreerd".

Libië heeft de beschuldiging ontkend.

In een brief aan de Verenigde Naties schrijft de Soedanese VN-ambassadeur Mustafa Medani dat „de agressie van de Libische Arabische republiek een flagrante schending vormt van de territoriale integriteit van Soedan".

Sowjet-Unie

Het Egyptische dagblad Al Achram vraagt zich dinsdag af of de Sowjet-Unie soms iets te doen heeft gehad met de mislukte staatsgreep van vorige week in Soedan.

Naar aanleiding van de Soedanese beschuldigingen aan het adres van Libië, schrijft Al Achram, „Wij vragen ons af of de Sowjet-Unie wapens aan Kaddafi heeft verkocht om hem in staat te stellen ze te gebruiken bij een inval in een ander Arabisch land of ze te geven aan bewegingen die in verschillende delen van de Arabische wereld stoken".

Libië heeft vorig jaar een wapentransactie met dè Sowjet-Unie gesloten die miljarden dollar waard was.

Al Achram herinnert eraan dat Libië vorige week is bezocht door de reizende ambassadeur van de Sowjet-Unie, Wladimir Vinogradov. Vinogradov ging daarna onmiddellijk naar Chartoem.

„Wij vragen ons af of er verband bestond tussen Vinogradovs bezoek aan Libië en de samenzwering tegen Soedan", aldus de krant.

Bewijzen

De Soedanese regering heeft de Arabische liga maandag meegedeeld, dat zij „onweerlegbare bewijzen" heeft van Libië's medeplichtigheid in de mislukte poging van vrijdag, president Numeiri's bewind omver te werpen.

In een Libische nota heet het, dat Numeiri's regering concrete bewijzen heeft, dat Libië huurlingen uit verscheidene landen heeft geworven. Zij hadden opdracht, de wettige regering van Soedan omver te werpen en generaal Nuineiri uit de weg te ruimen.

Soedan verzoekt de liga maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen van „dergelijke daden van naakte agressie".

De Soedanese ambassadeur in Cairo, Achmed Salah Bochari, die de nota aan de Arabische liga overhandigde, heeft Egypte bedankt voor het overbrengen per luchtbrug van 1500 aan het Suez-kanaal gelegerde Soedanese militairen.

De Soedanese regering had zondag haar ambassadeur in Libië teruggeroepen.

Enkele jaren geleden verijdelde Numeiri een Libische poging, valschermjagers naar Oeganda te zenden, waar een samenzwering uitgevoerd werd tegen president Amin. Libische militaire vliegtuigen, die in Chartoem tankten konden niet vertrekken.

Arrestatie

Maandag hebben Soedanese veiligheidstroepen een van de leiders van de mislukte samenzwering tegen Numeiri gearresteerd. Soedanese troepen gingen door met het opruimen van verzetshaarden in Chartoem en Omdoerman. Volgens niet-officiële gegevens zouden sinds vrijdag meer dan 500 mensen gesneuveld zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Felle beschuldiging aan Libische leider

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken