Bekijk het origineel

Verwachtingsvolle graanoogst in België gaat verloren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verwachtingsvolle graanoogst in België gaat verloren

Europa lijdt onder aanhoudende droogte

3 minuten leestijd

BRUSSEL — De gezamenlijke Belgische landbouworganisaties zijn tot de conclusie gekomen dat de aanvankelijk veelbelovende graanoogst in België, als gevolg van de droogte, onherroepelijk verloren lijkt te gaan. Ze hebben dat meegedeeld in een verklaring die ze maandag hebben uitgegeven.

Een uitzondering wordt gemaakt voor de wintergerst, de suikerbietenoogst wordt eveneens door de droogte bedreigd en van aardappelen worden onvoldoende opbrengsten verwacht. De veehouders hebben het uiterst moeilijk omdat ze nu al krachtvoer en stro moeten aankopen. Van de winter zal het gebrek aan ruwvoeder zich nog sterker doen gevoelen, aldus de boerenorganisaties.

De organisaties hebben een dringend beroep op de regering gedaan om haast te maken met reeds aangekondigde maatregelen in verband met overbruggingskredieten en interventies op de vleesmarkt. De regering moet voorts. aldus de bonden, al het stro dat op de binnenlandse markt aanwezig is, mobiliseren en ook voederaankopen in het buitenland doen.

Rest van Europa

Oostenrijk voorspelt dat althans daar. de hittegolf tegen het midden van de' week eindigt en in Finland prijzen ze zich nu al gelukkig met een temperatuur van 17 graden voor de komende week. In Zweden is het al koel, maar weersdeskundige Eklund van het Nationaal Meteorologisch Instituut zegt: „Het zal in het algemeen droog zijn en het gevaar van bosbranden groot". In delen van Groot-Brittannië hebben dergelijke branden dagen achtereen gewoed en de Franse overheid zal waarschijnlijk vuurwerk op Bastilledag, 14 juli, verbieden, vanwege de kurkdroge natuur.

In Genua in Italië is het wassen van auto's, het besproeien van tuinen en het gebruiken van water voor andere doeleinden dan het huishoudelijke gebruik en de behoeften van de industrie verboden. Studenten van de plaatselijke universiteit hebben vastgesteld dat tenzij er overvloedig regen gaat vallen, Genua tegen eind augustus volledig is uitgedroogd. Polen heeft niet erg te lijden, maar de boeren verwachten wel een nadelige uitwerking op de graanoogst.

Dit soort uitwerking heeft de warmte ook in West-Duitsland, maar wie aandelen-bier heeft zag hun waarde op de beurs van Frankfort stijgen. In de Bondsrepubliek moest een jaarlijkse hondententoonstelling worden afgelast omdat de dieren weigeren door de hitte mee te werken. In de Duitse Democratische Republiek ruilen spoorwegemployés van dienst om de zon te ontlopen. In de meeste randgemeenten van Saloniki in Griekenland is er alleen 's avonds water. Dan mogen de inwoners emmers en baden vullen voor de volgende dag. Wat Zuid-Griekenland betreft mag het nog een tijd voortduren. „Per slot van rekening verkopen wij zonneschijn. Het is onze eerste trekpleister", verklaarde George Daskalakis van het Nationaal Verkeersbureau.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Verwachtingsvolle graanoogst in België gaat verloren

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken