Bekijk het origineel

Natuurbeheer zit boer goed dwars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Natuurbeheer zit boer goed dwars

Kort geding tegen Vinkeveen

2 minuten leestijd

UTRECHT — Voor de president van de rechtbank te Utrecht, prof. mr. V. J. A. van Dijk, diende maandagmiddag een kort geding, waarbij de vraag aan de orde kwam of een noodlijdende boer ligplaatsen mag bieden aan waterrecreanten, terwijl het gemeentebestuur een beleid wil voeren, dat is gericht op een beter natuurbeheer. Vorige maand gelastte de gemeente Vinkeveen de heer C. P. van Zijl een steiger en hek langs de waterkant af te breken.

In het door Van Zijl aangespannen kort geding betoogde zijn raadsman, mr. G. A. A. Conyn echter, dat in een nieuw bestemmingsplan het betreffende perceel grond is bestemd voor recreatief gebruik. Het nieuwe plan is nog niet van kracht, omdat de onderdelen een beroepsprocedure bij de Kroon aanhangig is gemaakt. Het oude bestemmingsplan bepaalt weliswaar, dat de grond van de heer Van Zijl een agrarische bestemming heeft, maar dat plan had al lang moeten worden aangepast. „Op het gebied van ruimtelijke ordening voert de gemeente een wanbeleid, of eigenlijk geen beleid", aldus mr. Conyn. Hij vertelde, dat zijn cliënt onvoldoende inkomsten heeft uit zijn veeteeltbedrijf en voor een deel is aangewezen op het verhuren van de 25 tot 30 ligplaatsen voor motorjachten.

De raadsman van de gemeente Vinkeveen, mr. J. S. Stael, stelde hier tegenover dat de heer Van Zijl ook volgens de regels van het nieuwe plan een vergunning voor zijn steiger nodig zou hebben. In het recreatieschap voor de Vinkeveense plassen is namelijk bepaald, dat het betreffende stuk grond zal gaan behoren tot een weidevogelreservaat, om de natuurwetenschappelijke waarde van het milieu daar. Om diezelfde reden moet nu ook de steiger worden afgebroken, vertelde mr. Stael, omdat in het reservaat alleen zogenoemde stille waterrecreatie zal zijn toegestaan.

Zowel de heer Van Zijl als mr. Conyn ontkenden dat het gewraakte terrein binnen het reservaatgebied zou vallen. De raadsman van Vinkeveen hield hier echter aan vast. Mr. Van Dijk doet woensdag 14 juli uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Natuurbeheer zit boer goed dwars

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken