Bekijk het origineel

Geen oplossing voor brandende problemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen oplossing voor brandende problemen

Afrikaanse top levert niets op

3 minuten leestijd

PORT LOUIS, Mauritius — De vierdaagse topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid is dinsdag in volslagen ontreddering geëindigd. Er is geen enkel probleem van betekenis opgelost en integendeel duiken er nieuwe crises op.

Afgevaardigden spraken over een van de teleurstellendste en verdeelde topconferenties uit de geschiedenis van de OAE, overigens bijgewoond door maar zeven kopstukken. De top keurde 70 resoluties goded, maar in vele werden de grote vraagstukken omzeild of werd een verwaterde versie gegeven van oorspronkelijk krachtige stukken over zaken als Zuid-Afrika. De conferentie heeft geen oplossing aan de hand kunnen doen voor oude en in de kiem gevaarlijke conflicten tussen Ethiopië en Somalië over de toekomst van Frans Somaliland en tussen de twee ricaliserende vleugels van de Afrikaanse Nationale Raad van Rhodesië. Zij is voorbijgegaan aan de kwestie van radicaliserende Westelijke Sahara, waar door Algerije gesteunde guerrillastrijders oorlog voeren tegen Marokko en Mauretanië, die het gebied vorig jaar annexeerden. De kwestie is verwezen naar een speciale topconferentie die op een later te bepalen tijdstip en plaats zal worden gehouden.

Nieuwe problemen

De Israëlische reddingsactie in Oeganda en de mislukte staatsgreep in Soedan, zadelden de OAE met haar 48 leden met nieuwe problemen op. Hoewel Kenia zich stelde achter een Israël veroordelende resolutie, werd het van verschillende zijden heftig aangevallen, omdat het met Israël onder één hoedje zou hebben gespeeld. Veel gedelegeerden vreesden dat het incident zou kunnen leiden tot een conflict in Oost-Afrika, ondanks publieke geruststellingen door Oeganda. President Jaafar Nimeiry van Soedan kwam speciaal over om Libië te beschuldigen van het organiseren van de coup die vorige week vrijdag tegen zijn bewind werd ondernomen. Ali Toureki van Libië sprak tegen dat Benghazi er meer van wist en bfeschuldigde op zijn beurt Soedan van ,,gekonkel" met de Verenigde Staten in Libanonen tegen het Palestijnse volk. „We begonnen met positieve vooruitzichten, maar we gaan uit elkaar met meer problemen dnan we hadden", verklaarde een teleurgestelde Keniase afgevaardigde.

Boycot

Onder de resoluties die dan wel van de grond kwamen, was er een tegen Zuid-Afrika. In een verwaterede versie werd op de lid-staten beroep gedaan een boycot van de Olympische Spelen in Canada ,,in overweging te nemen" als Nieuw-Zeeland meedoet en een „gewapende strijd" (guerrilla-oorlog) tegen Zuid-Afrika te ontketenen. De in de meest krachtige bewoordingen gestelde resolutie was vermoedelijk die waarin elke lid-staat wordt „verboden" de onafhankelijkheid te erkennen van Transkei, wanneer dit later in het jaar het eerste onafhankelijke Zuidafrikaanse thuisland wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geen oplossing voor brandende problemen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken