Bekijk het origineel

Hulp militairen voor bedreigde landbouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hulp militairen voor bedreigde landbouw

Water voor uitgedroogde gronden

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De hulp van marine en landmacht voor de door droogte bedreigde landbouwgebieden is op gang gekomen. Defensie heeft personeel en middelen beschikbaar gesteld, die snel kunnen worden ingezet om water te pompen. Door de luchtmacht wordt technische steun geleverd aan de bescherming bevolking (BB), die met pompmateriaal actief is in vrijwel alle provincies.

Dinsdagmiddag zijn in Gelderland twintig en in Drenthe tien spuiteenheden van de geniecompagnie van de Koninklijl^e landmacht begonnen met het besproeien van verdroogde landbouw'gronden. Zij hebben een capaciteit van 200 liter per minuut. In de provincie Utrecht gingen vijf grote brandspuiten van de mobiele colonne van de landmacht aan het werk, in de Wieringerwaard vijf spuiten van de Koninklijke marine.

Dinsdagmiddag waren twintig grote spuiten van de Koninklijke marine onderweg. Tien voor Noord-Brabant en tien voor Limburg, plus tien voor Overijssel bestemde spuiteenheden van de geniecompagnie van de landmacht. De bedoeling is dat ze aan het werk gaan.

250 man

In totaal zijn nu ruim 250 militairen van de drie krijgsmachtdelen (het merendeel - 120 - zijn kaderleden en dienstplichtigen van de landmacht) bij de droogtebestrijding ingezet. Het Landbouwschap heeft een aantal plaatsen in de verschillende provincies aangegeven, waar de middelen worden verzameld en vandaar uit worden geredigeerd naar de bedreigde gebieden.

Met de landmachtmiddelen van de geniecompagnie in Wezep zal op enige plaatsen in Drenthe, Overijssel en Gelderland worden gewerkt. Deze eenheid wordt in drie groepen ingezet, waarvan er twee inmiddels zijn gearriveerd in Assen en in Schaarsbergen met in totaal 30 spuiten. Een derde groep gaat met tien spuiten naar een nog aan te wijzen plaats in Overijssel. De marine richt zijn hulp op plaatsen in Brabant en Limburg. Twintig brandbluspompen met een capaciteit van 100.000 liter per uur en vijf kleine pompen, die elk 25.000 liter per uur verwerken, worden thans gereed gemaakt voor gebruik.

Dinsdagmiddag waren van de in Nederland beschikbare 700 mobiele motorbrandspuiten van de BB er circa 450 in overleg met het Landbouwschap ingezet. Dit aantal, zo verwacht het ministerie van binnenlandse zaken, zal in de komende 24 uur nog flink worden uitgebreid, omdat er thans pompen worden getransporteerd vanuit gebieden met een overschot naar gebieden met een tekort. De nu ingezette pompen hebben een totale capaciteit van ongeveer 650.000 liter per minuut.

De BB in de regio Zuid-Oost Brabant (32 gemeenten) helpt de boeren al een week lang met de bevloeiing van hun landbouwgronden. De lengte aan slangen, die is uitgeleend, beliep dinsdag al ruim 20 km. Er is nog voor 15 km aan slangen in voorraad. De kring Noord-Brabant van de BB is met 34 pompen het best geoutilleerd in Nederland. De BB voldoet in principe aan iedere aanvraag om hulp voor water aan akkers en grasland.

Wateraanvoer

De wateraanvoer begint nu echter een probleem te worden. Tot nu toe was er - mits de boeren zelf bronnen hadden of toestemming kregen van waterschappen of particulieren - in het algemeen voldoende water.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Hulp militairen voor bedreigde landbouw

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken