Bekijk het origineel

Regionaal kantoor van Postbank te Apeldoorn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Regionaal kantoor van Postbank te Apeldoorn

Suggestie college in brief aan minister:

3 minuten leestijd

APELDOORN — Het gemeentebestuur vraagt de minister van Verkeer en waterstaat om Apeldoorn aan te wijzen voor het regeionale Postbankkantoor voor het oosten van het land. In een brief wijst het college van b. en w. de minister op de werkgelegenheidsproblemen van Apeldoorn mede in verband met de reorganisatie van de Philips-hoofdindustrie-groep Data Systems in Apeldoorn.

De gemeente Apeldoorn kampt met problemen die het gevolg zijn van een rigoureuse reorganisatie binnen de voornoemde Philips hoofdindustriegroep. Het beperken van de activiteiten binnen deze groep heeft onder meer als consequentie dat een aantal mensen hun arbeidsplaats in Apeldoorn zal verliezen. Om welk aantal het precies gaat is op dit moment nog niet exact aan te geven, aaiigezien de mogelijkheden van het Philipsconcem om vervangende werkgelegenheid in Apeldoorn te creëren nog nader worden onderzocht. Volgens het gemeentebestuur lijkt een aantal 1100 wegvallende arbeidsplaatsen niet bepaald een optimistische schatting.

Blijkens de brief leidt het gebrek aan vervangende werkgelegenheid voor de betrokken werknemers veelal tot vertrek (met gezin) naar die gemeenten die wél deze specialistische vervangende werkgelegenheid kunnen bieden. Hoewel het geschetste probleem eerst september 1975 in de openbaarheid is gekomen, heeft het college al moeten constateren, dat een 500-tal hooggekwalificeerde arbeidskrachten bij Philips-Electrologica Apeldoorn zijn vertrokken. Dit heeft consequenties op economisch en sociaal-cultureel gebied voor onze gemeenschap, aldus het college.

In de brief wordt het werkgelegen. heidsprobleem van Apeldoorn in het algemeen aangestipt. De verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid in de bestaande bedrijven en instellingen in de toekomst zal onvoldoende zijn om de natuurlijke aanwas van de eigen beroepsbevolking in zijn geheel werk te bieden. Mede vanwege de ligging van Apeldoorn op de Veluwe past het gemeengebestuur een selectieprocedure toe op de gegadigden voor vestiging. Zo worden slechts milieuvriendelijke bedrijven toegelaten. „Dit noopt ons ook om hoogwaardige arbeidsplaatsen in andere sectoren voor onze gemeente aan te trekken", aldus het college.

B. en w. vermelden het overleg met de ministers van Economische en Sociale zaken. Hierbij zou de ministervan Economische zaken hebben gesuggereerd dat indien zich een mogelijke aantrekkelijke vestiging zou voordoen, het gemeentebestuur het Rijk hierop zou moeten attenderen. Deze suggestie lijkt het bestuur van toepassing op één van de vier regionale kantoren van de te creëren Postbank.

Verder wijzen b. en w. in dit verband op het plan van de PTT tot opheffing van het postverzamelingspunt Apeldoorn, wat een vermindering van de werkgelegenheid bij de expeditiefunctie van de PTT in Apeldoorn inhoudt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Regionaal kantoor van Postbank te Apeldoorn

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken