Bekijk het origineel

Nauwe samenwerking EEG met NAVO

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nauwe samenwerking EEG met NAVO

Fel verzet van socialisten in EP

3 minuten leestijd

LUXEMBURG — De socialisten in het Europees parlement hebben zich dinsdag in Luxemburg verzet tegen een advies voor een nauwere samenwerking tussen de EEG en de NAVO bij de aankoop en ontwikkeling van militaire vliegtuigen. Een dergelijk advies werd gedaan door het Europese Parlement na een debat over een Europees actieprogramma voor de Europese luchtvaartindustrie.

Het Europese parlement ging akkoord in een tussentijds verslag met de voorstellen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EG, waarin aan de ministerraad gevraagd wordt een gemeenschappelijk industriebeleid voor de burgerluchtvaart op te zetten en te komen tot de instelling van een Europees gemeenschappelijk bbeheerd luchtruim. Het socialistische verzet tegen de oprichting van een Europees agentschap voor de aankoop van militair luchtvaartmaterieel mocht echter niet baten. De meerderheid van het Europese parlement was ervoor. De communisten onthielden zich. Niet dat zij met de oprichting van het agentschap oneens waren, aldus de Italiaanse woordvoerder Silvio Leonardi, maar omdat zij eerst een algemeen industriebeleid wilden hebben, alvorens men over aparte industrietakken gaat praten. Het Europese parlement stelde de bijdrage niet te onderschatten welke de Europese samenwerking binnen een dergelijk agentschap kan opleveren voor het ontstaan van begrip voor de noodzaak van een latere samenwerking op het gebied van defensie als onderdeel van de Europese Unie.

Begroting

Het parlement is begonnen aan de behandeling van de begroting van de Europese gemeenschappen voor 1977. Een debat dat in totaal zes maanden lang zal duren. De inleiding begon na de indiening door de Europese Commissie, diensdag, van een voorontwero van de begroting.

De begroting beloopt 9260 miljoen rekeneenheden, dat is ruim 33 miljard gulden en volgens de Westduitse christendemocraat Aigner zal met de bevoegdheden van het Europese parlement om de begroting te wijzigen de begroting de tien miljard rekeneenheden wel te boven gaan (36 miljard gulden).

Stijging

De stijging van de begroting van de EEG stijgt in vergelijking met vorig jaar (7636 miljoen rekeneenheden: 27,4 miljard gulden) met ongeveer 22 procent. Op zich is de begroting niet zo hoog als wel lijkt. Het bedraagt 0,63 procent van het bruto nationaal produkt van de negen lidstaten.

Voornaamste post is de landbouw met 5664 miljoen rekeneenheden (ruim twintig miljard gulden). Niettemin zit er een belangrijke wijziging in, aldus commissaris Cheysson. Het betekent dat het melkbeleid van de gemeenschap gewijzigd zal worden. Een ongewijzigd beleid zou de begroting voor landbouw nog eens verhogen met 400 miljoen rekeneenheden. „We hebben het besluit genomen dit niet op te voeren, dus we staan met de rug tegen de muur", aldus Cheysson.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nauwe samenwerking EEG met NAVO

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken