Bekijk het origineel

Verbruik olieprodukten aanzienlijk omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verbruik olieprodukten aanzienlijk omhoog

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — In het eerste kwartaal van dit jaar is er in Nederland circa dertig procent meer aan olieprodukten verbruikt dan in dezelfde periode van 1975.

Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van economische zaken. Vooral omdat ook de vraag naar industriële produkten als nafta en stookolie aanzienlijk steeg, was een woordvoerder van het departement „geneigd" om het grotere verbruik voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het toenemen van de economische bedrijvigheid. Een woordvoerder van Shell, de grootste producent op petro-chemisch gebied, bevestigde de cijfers van economische zaken.

Het totale verbruik van olieprodukten bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 6,49 miljoen ton. In de overeenkomstige periode van 1975 was dit 1,54 miljoen ton minder. De grootste stijging vertonen gas/dieselolie (577.000 ton meer) en nafta (455.000 ton meer). Nafta is een belangrijke grondstof voor de chemische industrie. Aan zware stookolie, brandstof voor de industrie en elektriciteitscentrales, werd er 104.000 ton meer geconsumeerd. Het verbruik van motorbenzine steeg van 796.000 naar 871.000 ton. Ook de export uit de Nederlandse raffinaderijen nam toe, hetgeen blijkt uit het feit, dat de doorzet van ruwe olie 3,57 miljoen ton meer bedroeg (van 12,50 naar 16,16).

De toeneming van het verbruik was in Nederland nog aanzienlijk groter dan in West-Duitsland en Frankrijk. De binnenlandse afleveringen in de Bondsrepubliek stegen met 13,5 procent en in Frankrijk met 16,6 procent. Een spectaculaire aanblik vertonen de cijfers betreffende de aflevering van nafta in West-Duitsland: 1,24 miltoen ton. Dat is 49,3 procent meer dan in 1975. Opvallend is verder dat de consumptie van gewone beznine in de Bondsrepubliek veel sterker steeg dan die van super; 3,1 pct. tegen 1,5 pct. In Frankrijk was het omgekeerde het geval: gewone benzine daalde met 5 pct. en super steeg met 11,3 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Verbruik olieprodukten aanzienlijk omhoog

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken