Bekijk het origineel

Spaanse premier wil snelle hervormingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spaanse premier wil snelle hervormingen

Onverwachte opstelling van Suares:

3 minuten leestijd

MADRID — De nieuwe Spaanse premier Suarez heeft dinsdag te kennen gegeven voorstander te zijn van een versnelling van het politieke hervormingsproces in Spanje.

De 43-jarige regeringsleider, die een persoonlijke vriend van koning Juan Carlos genoemd wordt, zei onder meer dat ,,nu men begonnen is met de politieke hervormingen deze Sneller doorgevoerd moeten worden op basis van de realiteit van deze tijd". „Mijn regering zal de rechtvaardige promotor zijn van het politieke spel waar aan iedereen kan meedoen. Het allerbelangrijkste doel is zeer concreet: de toekomstige regeringen zullen het resultaat moeten zijn van de vrijelijk geopenbaarde wil van de meerderheid van het Spaanse volk", aldus Suarez.

In oppositionele krijgen is vernomen dat Suarez initiatieven heeft genomen tot gesprekken met de meer gematigde oppositiepartijen voor het vervullen van ministersposten in het deze week te vormen Spaanse kabinet. Christen-democraten zowel als sociaal-democraten zouden direct of indirect door de premier benaderd zijn. Ook de linksere socialistische arbeiderspartij zou zijn benaderd.

Goede ontvangst
In de oppositionele kringen worden positieve geluiden vernomen over de initiatieven van Suarez. Zo zou de Catalaanse leider van de christen-democraten bereid zijn de post van minister voor vakbondsaangelegenheden te accepteren. Opvallend was in Suarez' toespraak, die vijftien minuten duurde dat hij niet één keer de naam van wijlen generaal Franco noemde. Hij riep alle „sociale krachten" op mee te werken aan de oplossing van de ernstige politieke, sociale en economische problemen waar het Spanje van deze tijd mee worstelt. Hij noemde zichzelf „lid van een generatie Spanjaarden die alleen maar vrede heeft gekend" waarmee hij doelde op de nog altijd sluimerende tegenstellingen uit de Spaanse burgeroorlog. „Orde en vrijheid moeten blijven bestaan. De regering moet luisteren naar alle partijen. Zich niet aan de kritiek onttrekken en wijze raad niet in de wind slaan. De premier riep iedereen op mee te werken aan de wil ook van de koning, Spanje een moderne democratie te geven".

Partijen

Vier falangistische en drie oppositionele groeperingen in Spanje hebben zich maandag bij het Spaanse ministerie van binnenlandse zakan aangediend om te worden geregistreerd als politieke partijen. De onlangs door de Cortes aangenomen wet op politieke partijen is sinds maandag officieel van kracht maar nog altijd gelden ook de uit de Franco-tijd afkomstige strafwettelijke bepalingen op politieke aktiviteit. De namen van de drie oppositionele partijen zijn: de historische vleugel van de Socialistische Arbeiderspartij, de Socialistische Groep Madrid, een groep die zich afscheidde van voornoemde arbeiderspartij en de Liberale Volkspartij van José Antonio Ortega Diaz-Ambrona.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Spaanse premier wil snelle hervormingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken