Bekijk het origineel

Angolese regering wil koffie-oogst redden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Angolese regering wil koffie-oogst redden

Hulp van Cubanen geen succes

3 minuten leestijd

LOEANDA, Angola — In Angola is „operatie koffie" van de grond gekomen — een poging van de regering in Loeanda ondanks de recente burgeroorlog de best mogelijke koffie-oogst te verzekeren.

Ondanks de hulp die grote aantallen Cubaanse adviseurs geven, bestaat er twijfel aan het volledige welslagen van de operatie. Hoezeer het de regering van premier Lope do Nascimento ernst is moge blijken uit het feit dat hij werkloze Angolezen laat ophalen en overbrengen naar de koffieplantages om met de pluk te helpen. Er hebben zich ook vrijwilligers gemeld. Op Brazilië na is Angola 's werelds grootste koffieproducent en koffie is altijd 's lands eerste deviezenbron geweest. In het zog van de burgeroorlog en met deviezenreserve die onmogelijk groot kan zijn, is koffie voor de jonge natie van eminent belang geworden.

Een hoge regeringsfunctionaris zei onlangs dat Angola hoopt dat de oogst niet kleiner dan 20 procent van het streeftonnage van 200.000 zou uitvallen. Maar Wj voegde eraan toe dat als er niet goed georganiseerd werd of het transport onvoldoende zou zijn, de oogst zou kunnen teleurstellen. Volgens welingelichte kringen had de regering 170.000 koffieplukkers nodig, maar stond niet vast dat men ze ook krijgen zou. In het verleden migreerden duizenden plukkers van het zuiden naar de plantages in het noorden, maar dat is dit jaar uitgebleven. Veel van deze Afrikaanse plukkers wonen in gebied van Angola dat in de burgeroorlog werd beheerst door de bevrijdingsbeweging Unita, die het onderspit heeft moeten delven. Grote groepen mensen hebben huis en haard in de steek gelaten en zijn de bush ingevlucht.

Geen deskundigen

Een ander probleem waarmee de regering bij operatie koffie te maken heeft, is het bestuur van de grote plantages die door de Portugezen — de deskundigen bij uitstek — in de steek zijn gelaten. Tot op zekere hoogte zijn zij vervangen door Angolezen en Cubaanse adviseurs, maar Lope do Nascimento zelf heeft opgemerkt dat Cuba geen grote koffieproducent is, waarmee hij wilde zeggen dat de Cubanen niet de kenners van koffie zijn zoals de vroegere koloniale heersers.

In Loeanda is niet veel bekend over de situatie op de koffieplantages, maar volgens betrouwbare kringen is vorig jaar als gevolg van de militaire en politieke strubbelingen aan veel koffiestruiken op tal van plantages niet de vereise aandacht geschonken, wat onvermijdelijk moet leiden tot een geringere oogst.

Transport

Vervolgens is er het transportprobleem. Honderden vrachtwagens zijn onklaar gemaakt of ten tijde van de soevereiniteitsoverdracht naar het buitenland verscheept en de regering in Loeanda erkent dat er niet genoeg zijn overgebleven naargelang de behoefte.

Daarnaast zijn in de burgeroorlog veel wegen en bruggen vernield, wat het vervoer des te moeilijker maakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Angolese regering wil koffie-oogst redden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken