Bekijk het origineel

Amsterdamse GG en GD 75 jaar oud

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amsterdamse GG en GD 75 jaar oud

4 minuten leestijd

AMSTERDAM — De Amsterdamse Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GG en GD) viert deze zomer zijn 75-jarig bestaan met een uitgebreide, historisch getinte, tentoonstelling in het glazen huis van het Amstelpark en een feestelijke bijeenkomst in het RAI-congrescentrum.

„Met deze tentoonstelling willen wij vooral het publiek er op attent maken, dat de GG en GD niet alleen paraat is bij ongevallen op de weg", aldus directeur J. Allema. De dienst omvat nl. nog tal van andere takken.

De tentoonstelling wordt op 14 augustus geopend en zal ruim twee weken te zien zijn. Blikvanger wordt buiten het glazen huis een uit 1900 daterende ambulance, die door de directeur vergeleken wordt ,,met een veredelde kinderwagen". Vroeger werden de patiënten noodgedwongen met handkracht vervoerd. De ambulance uit die tijd heette dan ook „gasthuiskarretje". Als tegenstelling staat een hypermoderne hartambulance tentoongesteld.

Het vervoer is voor de GG en GD steeds de voornaamste activiteit geweest: vers'oer van slachtoffers van verkeersongevallen, maar ook ziekenvervoer en interklinisch vervoer. In totaal brengt de GG en GD jaarlijks ongeveer 50.000 zieken en slachtoffers naar een ziekenhuis of een andere bestemming. In dat aantal zijn circa 16.000 verkeersslachtoffers begrepen. Het verkeer zorgt dus voor ongeveer een derde van de totale activiteit van de dienst.

„We beschikken thans over 26 ambulances, die over vier uitrijposten in de stad verspreid staan", aldus directeur Allema. „Binnenkort zal dat aantal tot zes zijn uitgebreid". Daarnaast gebruikt de dienst ook tal van gewone auto's en een aantal busjes. Voor de besturing van dat wagenpark zijn ongeveer 60 chauffeurs in dienst. Op de ambulances en de auto's zijn voorts 55 verpleegkundigen ingedeeld.

Jubileumcadeau

Als een toevallig jubileumcadeau mag worden vermeld de beslissing van de gemeenteraad om het leeg gekomen Weesperplein-ziekenhuis (de voormalige Joodse invalide) aan de GG en GD af te staan. Het zes verdiepingen tellende pand, waarin tot dit jaar toe 350 zieken konden worden verpleegd, staat naast het hoofdkantoor van de GG en GD.

Op alle verdiepingen zullen doorgangen worden getrokken tussen de twee panden en het resultaat zal zijn, dat meteen „aan het schreeuwend ruimtetekort" waarmee directeur Allema kampt een einde zal zijn gekomen. Hii krijgt dank zij het bijtrekken van het leeggekomen ziekenhuis de beschikking over meer dan een verdubbeling van het vloeroppervlak.

Nostalgie

Op de tentoonstelling in het Amstelpark gaat de dienst de nostalgie opwekken van de oudere Amsterdammer. „We beschikken over uniek pbtenmateriaal uit het begin van deze eeuw", vertelt de directeur. „Ook is het interessant te zien hoe we vroeger reclameplaten maakten die bijv. tegen syfilis of andere gevaarlijke ziekten gericht waren". Aandacht zal voorts worden besteed aan geheel andere activiteiten van de dienst, zoals de bestrijding van ratten, kakkerlakken en faraomie

In zekere zin is de GG en GD al 83 jaar oud, want de Amsterdamse gezondheidsdienst werd in 1893 opgericht. Acht jaar later volgde in 1901 de geboorte van de geneeskundige dienst. Die datum wordt nu aangehouden als leeftijd van de GG en GD, hoewel de beide afzonderlijke gemeentelijke diensten pas in 1923 werden gefuseerd tot GG en GD. Het personeel telt tegenwoordig circa 1300 medewerkers.

De feestelijke viering van het 75-jarig bestaan in het RAI-congrescentrum staat op het programma voor de komende herfst. Ben exacte datum ervoor is nog niet vastgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Amsterdamse GG en GD 75 jaar oud

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken