Bekijk het origineel

,,Wij kijken niet op een gulden''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

,,Wij kijken niet op een gulden''

Industriebond NKV over lonen:

3 minuten leestijd

UTRECHT — „We kijken niet op een gulden. We hebben Kok echt niet op één gulden vastgespijkerd, maar over 44 netto valt met ons niet te praten". Aldus loondeskundige Janssen van de Industriebond NKV in een nadere toelichting op de brieven van de Industriebonden NVV en NKV aan de kaderleden waarin staat dat de industriebonden vasthouden aan het uitgangspunt van f 55 netto.

Stel dat het kabinet met een loonsverbetering van ƒ50 netto uit de bus zou komen dan zou daar wat de Industriebond NKV betreft over te praten zijn. „Vijftig gulden netto begint er op te lijken. Als de uitgangspunten van kabinet en FNV zo dicht bij elkaar zouden liggen zal onze achterban vermoedelijk wel ja zeggen", aldus Janssen. Maar hij heeft niet de indruk dat een dergelijk voorstel uit de koker van de regering zal komen. Het zal vermoedelijk eerder in de buurt liggen van de ƒ 44 van het CNV.

Als dat inderdaad gaat gebeuren dan ligt er waarschijnlijk wel een nieuwe loonmaatregel in het verschiet omdat die ƒ44 te ver af liggen van de uitgangspunten van de FNV. Is die loonmaatregel een keer een feit dan voorziet Janssen arbeidsonrust in het bedrijfsleven. Dat zal zeker het geval zijn wanneer de loonsverbetering die het kabinet in petto heeft niet met terugwerkende kracht tot 1 juli zou worden uitgekeerd maar pas per 1 augustus, als de verlenging van de huidige loonmaatregel afloopt.

Janssen vraagt zich af of eventuele toezeggingen van het kabinet over die terugwerkende kracht wel waar gemaakt zullen worden. Hij vermoedt dat de werkgevers zich daar wel met hand en tand tegen zullen verzetten. Al was het alleen maar omdat er nogal wat ingewikkelde technische consequenties op loonadministratief gebied uit voortvloeien.

De vakbeweging — zowel FNV als CNV — staat echter op een loonsverbetering per 1 juli omdat — zo zegt men — de werknemers niet de dupe mogen worden van het getreuzel van de regering. „En als straks onze leden terugkomen van vakantie en tot de ontdekking komen dat er niet alleen een loonmaatregel is maar dat ze bovendien nog een maand loonsverhoging door de neus is geboord, dan kon er wel eens flink wat onrust ontstaan", aldus Janssen.

De vakbeweging zal in principe een democratisch genomen besluit voor een nieuwe loonmaatregel respecteren, aldus Janssen. Dat betekent dat men niet zelf het initiatief zal nemen tot acties. Maar dat betekent anderzijds wel dat de vakbeweging spontane acties van de werknemers „met veel begrip" tegemoet zal treden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

,,Wij kijken niet op een gulden''

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken