Bekijk het origineel

Opzienbarend bericht over vliegtuigaanval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opzienbarend bericht over vliegtuigaanval

Amin „ziet ze vliegen"

2 minuten leestijd

NAIROBI — Een woensdagmorgen opgevangen bericht van de Oegandese regeringsradio meldde dat er „30 vijandelijke vliegtuigen, waarschijnlijk Israëlische of Amerikaanse", op weg waren van Kenia naar Oeganda.

Dit was op de Oegandese radar gezien, aldus het bericht, alle burgers moesten hiervan weten en alle medische diensten waren gealarmeerd. Het publiek werd verzocht bloed ter beschikking te stellen. Er was geen „reden tot paniek" maar iedereen moest de ogen terdege open blijven houden en uitkijken naar „wat westerse spionnen konden zijn". „Als iemand een vijandelijk toestel ziet landen moet hü het aanvallen met elk soort hem ter beschikking staand wapen", aldus de oproep. Deze werd besloten met de mededeling dat Oeganda zich zelf kan verdedigen „maar dat een aantal bevriende landen gereed stond het bij die verdediging te helpen".

Geen aanval

President Amin heeft Kenia ervan beschuldigd zijn troepen aan de gemeenschappelijke grens te versterken. Kenia hoeft zich volgens hem echter niet bezorgd te maken over een aanval uit Oeganda als gevolg van „recente voorvallen". Een en ander stond in een boodschap die Amin dinsdag stuurde aan president Keniatta. „Uit de inlichtingen waarover ik beschik blijlct dat de operatie (de Israëlische reddingsactie) is uitgevoerd met medeweten van uwe excellentie en haar regering", aldus Amin volgens een citaat van de Oegandese radio. Amin heeft „grote verrassing" uitgedrukt over het verlenen van faciliteiten aan Israël om een actie tegen Oeganda uit te voeren. Hij zei dat Keniase troepen bij Loeming in het zuiden de grens tot 3 kilometer op Oegandees gebied waren binnengedrongen. „Toch beschouwen wij, het volk van Oeganda, het volk van Kenia nog steeds als onze broeders en zusters", aldus Amin in zijn boodschap aan Keniatta.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Opzienbarend bericht over vliegtuigaanval

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken