Bekijk het origineel

„Hart-luchtbrug niet dringend nodig''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Hart-luchtbrug niet dringend nodig''

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Hendriks (Volksgezondheid) is „niet helemaal" overtuigd van de dringende noodzaak van operaties in het buitenland. Hij heeft dit laten weten aan de Kamercommissies voor onderwijs en wetenschappen en voor Volksgezondheid.

De staatssecretaris heeft beide commissies laten weten, dat hij „verrast" was over het GOZ-standpunt inzake de „luchtbrug", een standpunt dat er op neerkomt dat een ziekenfonds toestemming zal verlenen aan patiënten die recht hebben op een operatie om deze in Houston te ondergaan, indien het cardiochirurgisch centrum, waar zij zijn ingeschreven, daarmee akkoord gaat. Volgens de staatssecretaris kan een dergelijke beslissing een precedent scheppen, waardoor aanspraken van andere patiënten, die menen voor hun kwaal behandeling in het buitenland nodig te hebben, in een ander daglicht kunnen komen te staan. De staatssecretaris denkt in dit verband bijvoorbeeld aan psoriasispatiënten. Vanuit beide commissies werd de vraag opgeworpen, of er nog andere ,,luchtbruggen" te verwachten zijn, bij voorbeeld voor acupunctuur naar China.

De staatssecretaris heeft de commissies toegezegd overleg hierover te zullen voeren met de ziekenfondsraad en met het GOZ.

Naar de mening van de staatssecretaris heeft de voorlichting over hart- en vaatziekten nog niet tot een merkbaar resultaat geleid. Volgens hem zijn de ervaringen met de consultatiebureauprojekten „niet hoopgevend". Ondanks begeleiding neemt het aantal rokers, dat het advies heeft gekregen het roken te stoppen, praktisch niet af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

„Hart-luchtbrug niet dringend nodig''

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken