Bekijk het origineel

Tegengestelde beursbewegingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tegengestelde beursbewegingen

3 minuten leestijd

<br />

In de nu afgesloten eerste helft van 1976 zijn de diverse beursbewegingen zeer tegengesteld geweest. Om met de meest bekende, het Damrak, te beginnen: Vrijwel alle beursgroepen waarvoor hier een index wordt bijgehouden sloten eind juni op het laagste niveau van het jaar. Vaak viel dit nog beneden het slot van 1975, dat in de eerste vijf tot zes weken van 1976 in snelle vaart tegen de toen aangeslagen top van dit jaar werd verwisseld. Daarna gebeurde er lange tijd weinig en bleef het koerspeil even beneden die top rondscharrelen tot er sedert mei een snelle afbraak begon door te breken.

Ongeveer eenzelfde beeld met eveneens een slot eind juni dat niet ver van het laagste punt verwijderd was lieten de Duitse beurzen zien. Ook hier is de stemming de laatste tijd zwak op grond van een labiele obligatiemarkt en aantrekkende rente. Voor ons land speelt daarbij nog meer dan in de Duitse Bondsrepubliek de grote debacle van de conjunctuurverstarring op laag niveau een hartig woordje mee. Bij onze oosterburen geldt dit in elk geval niet.

Geheel anders echter hebben de grote effectenbeurzen van Japan, Amerika en uiteraard Zwitserland zich gedragen. Ook daar eindigde het jaar 1975 op een niveau dat in de eerste maanden van 1976 snel in hogere richting werd omgezet, maar dit aanzienlijk hogere niveau bleef nagenoeg volledig behouden. Wall Street's gescharrel rond de 1000 is bekend, maar houdt desniettemin toch maar een niet geringe rijzing in dit jaar vanaf 852 in. Ook de Zwitserse beurzen, die zich nog altijd in een enorme belangstelling mogen verheugen van buitenlandse kapitalen, bevinden zich nog steeds op de al in februari behaalde topniveaus.

Het meest verbazingwekkende is toch wel de weerstand die de beurs van Tokio tegen alle baissekrachten ter wereld biedt. Hier sloot juni niet alleen op het hoogste niveau, maar werd dit niveau ook voor het eerst op de laatste beursdag van die maand aangeslagen. Japan liet dan ook als enige land zijn beurs in haussestemming de tweede helft van 1976 ingaan. Daarbij kon kon Tokio vrijwel het gehele beursverlies, door de oliecrisis en wereldrecessie ontstaan, wegwerken en bevindt het peil zich ongeveer op het niveau van vóór de herfst 1973. Dit optimisme moet worden toegeschreven aan de blijvende exportmacht van het land en het economische herstel dat zich vrij snel heeft kunnen ontwikkelen, scheepsbouw en andere metaalsektoren die eveneens in moeilijkheden verkeren, daargelaten. Een aantal andere belangrijke beurzen, zoals van Londen, koersen thans zo ongeveer tussen beide uitersten als slecht bij ons en gunstig in Amerika en Japan in. Het huidige koerspeil ligt zo ongeveer tussen de eerder dit jaar bereikte uitersten naar weerskanten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Tegengestelde beursbewegingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken