Bekijk het origineel

Nieuw voorstel voor zetelverdeling EP

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuw voorstel voor zetelverdeling EP

Nederland afwijzend

2 minuten leestijd

LUXEMBURG — Nederland voelt niet veel voor een nieuw voorstel voor een zetelverdeling In het Europese parlement dat van Brits-Frans en Luxemburgse zijde zou komen. Het voorstel zou inhouden een verdubbeling van het huidige zetelaantal (198) inhouden en dan zes zetels minder voor de kleine landen en zes meer voor de grote landen. Nederland dat nu veertien zetels heeft in het Europese parlement zou er dan 22 krijgen.

Op een persconferentie in Luxemburg over een dergelijke oplossing burg zei minister Van der Stoel van Buitenlandse zaken gevraagd naar zijn mening over een dergelijke oplossing van de zetelverdeling, dat dan het percentage voor Nederland lager zou zijn dan in het oorspronkelijke Franse voorstel voor een verhoudingsgewijze verdeling. Of dit voorstel dat volgende week maandag op de raad van Europese regeringsleiders in Brussel ter sprake zal komen voor Nederland „onaanvaardbaar" zal zijn, antwoordde de minister dat het voor een voorzitter niet gemakkelijk is om het begrip onaanvaardbaar te hanteren.

In het Europese parlement had minister Van der Stoel verklaard dat het geneesmiddel voor de politieke bloedarmoede waaraan de Europese gemeenschappen lijden de rechtstreekse verkiezing van het Europese parlement is. „Indien onze verwachtingen niet beschaamd worden en indien men van allerwegen blijk geeft van goede wil en bereidheid tot compromis, zou het verlossende woord over de rechtstreekse verkiezingen binnen enkele dagen kunnen worden gesproken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nieuw voorstel voor zetelverdeling EP

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken